121183
09:00 22.112021

У Свалявському меморіальному парку вшанували пам’ять жертв «маленьких робіт»

Життя 4746

На місці колишнього концентраційного табору, де нині розташовано Свалявський меморіальний парк, представники закарпатської угорської громади та дипломати вшанували пам’ять жертв депортації угорських та німецьких жителів Закарпаття, здійсненої Радянським Союзом після Другої світової війни, 77 років тому.

Першим до присутніх, які через пандемію Covid–19 зібралися у меншій кількості ніж зазвичай звернувся голова Комісії Свалявського меморіального парку Мігай Товт. Він поінформував про роботи з благоустрою, проведені в меморіальному парку, встановлення системи камер спостереження та облаштування, які здійснили за підтримки меценатів з Угорщини. Пан Мігай також повідомив, що 25 лютого цього року Комісія Свалявського меморіального парку спільно з Мукачівським історичним музеєм відкрила в стінах Мукачівського замку «Паланок» постійно діючу експозицію матеріалів, пов’язаних із репресіями комуністичного тоталітарного режиму на Закарпатті. Він наголосив, що члени Комісії Свалявського меморіального парку постійно досліджують матеріали в архівах, пов’язаних із цим періодом, організовують наукові конференції, нещодавно також видали три книги. Водночас із прикрістю зазначив: «Сімдесят сім років тому відбулися трагічні події, про які ми сьогодні згадуємо. І майже через 31 рік після народження незалежної України з боку влади держави досі немає зрушень щодо офіційного визнання цього питання». Голова Комісії Свалявського меморіального парку також нарікав на те, що влада заборонила в’їзд в Україну депутату Парламенту Угорщини Аттілі Тілкі, який працює над розкриттям фактів про депортації населення сусідньої із Закарпаттям області Чонка-Берег у 1944 році, котрий щороку брав участь у скорботних заходах у Свалявському меморіальному парку.

Після виконання гімнів представники духовенства – священник римо-католицької церкви Іштван Погань, пастори реформатської церкви Вінце Почаі та Арпад Давід, греко-католицький священник Пейтер Скоропадський – помолилися за упокій душ жертв репресій.

Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто під час виступу пригадав історію свого діда по матері, який мешкав у Берегові, котрого від трудового табору врятував колега-українець.

«Свалявський меморіальний парк пройшов довгий шлях із часів замовчування до створення, повага та подяка тим, хто своєю жертовною працею долучився до цього. Цей меморіальний парк має бути присутнім у пам’яті всього людства, оскільки ми повинні пам’ятати епоху, коли намір знищити громади став частиною політики влади. Коли у боротьбі за виживання особистість була змушена робити руйнівні, принизливі кроки щодо себе. Коли внаслідок замовчування, фальшування фактів перешкоджали нащадкам навіть у гідному вшануванні пам’яті. Вважаю, що Свалявський меморіальний парк тут, на Закарпатті, має особливу символічну силу, оскільки зберігає пам’ять про спробу назавжди змінити етнічні пропорції та мирне співіснування цього різноманітного краю. Те, що угорці Закарпаття вижили після тієї травми та подальших випробувань, – це диво», – наголосив посол. У контексті сьогоднішньої ситуації Іштван Ійдярто зазначив: «Громаду можна знищити і обмеженнями на використання її мови, перешкоджаючи освіті, поставивши під загрозу її установи, переслідуючи її лідерів».

Ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Іштван Черничко стосовно думок, які вважають непотрібним пов’язнути в минулому, наголосив: «Щоб закласти основи спільного майбутнього, щоб ми могли рухатися вперед разом, нам потрібні спільні орієнтири. Осінь 1944 року – безперечно, спільна трагедія всіх угорців Закарпаття, історична пам’ять, яка нас об’єднує. Саме тому я вважав важливим бути тут сьогодні і схилити голову перед пам’яттю жертв».

Відповідальний секретар Комісії Свалявського меморіального парку Дьордь Дупка під час виступу, зокрема, розповів про останні дані, які вдалося виявити у зв’язку з подіями 1944 року.

На завершення пам’ятного заходу присутні поклали вінки до меморіального знаку. Серед них консул Генерального консульства Угорщини у м. Ужгороді Ласло Віда, голова Берегівського районного осередку ТУКЗ-КМКС Йожеф Шін, секретар з питань культури ТУКЗ-КМКС Ласло Молнар, президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ільдико Орос, голова Демократичної спілки угорців України Ласло Зубанич, директор департаменту культури, національностей та релігій Закарпатської ОДА Євген Тищук, голова Берегівської міської територіальної громади Золтан Бабяк.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap/Тижневик Kárpátalja

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Учні Ужгородського ліцею вирощують мікрозелень та донатять на ЗСУ
17:29
Самовираження через мистецтво: арттерапія для підлітків
17:07
В Ужгороді відбувся благодійний фестиваль «Сакура фест-2024»
16:45
Закарпатські податківці з початку року надали понад 34 тисячі адмінпослуг
16:31
На Закарпатті рятувальники відкрили ще один клас безпеки для дітей
16:14
У Вишківській громаді пройде обговорення дозволів для перебування у прикордонній смузі
16:03
Інструктори Нацгвардії провели для закарпатських журналістів заняття з вогневої, тактичної та медичної підготовки
15:12
Поліцейські охорони Закарпаття знайшли зниклу дитину
14:52
У Закарпатському обласному центрі кардіології та кардіохірургії за минулий рік успішно виконали 151 операцію на відкритому серці
14:35
В Ужгороді патрульні допомогли чоловіку відшукати телефон, який він забув у таксі
14:24
Всі новини