121180
17:40 21.112021

Закарпатські школи отримали спортивний інвентар від Будапештського Університетського Атлетичного Клубу

Життя 3770

Будапештський Університетський Атлетичний Клуб (BEAC), створений 123 роки тому, щороку проводить Кубок університетів Карпатського басейну. Спортивна подія, організована спільно з угорським Національним університетом державної служби, цьогоріч відбулася вже вдванадцяте і тривала протягом 14-16 жовтня. Щороку турніри доповнюють благодійні програми, в рамках яких збирають спортивний інвентар для школярів закордонних угорських громад. У 2020 та 2021 роках пожертви збирали для закарпатських шкіл. Окрім апарату Парламенту Угорщини, до благодійності долучилися університети та низка підприємств.

Минулого року через карантинні обмеження передачу інвентарю на Закарпатті не проводили. Тоді збір проводили для ЗОШ І-ІІ ст. сіл Соломоново та Геча, а в 2021 році – для Мукачівської середньої школи №3 ім. Ференца Ракоці ІІ. Зібраний інвентар представники Будапештського Університетського Атлетичного Клубу учням закарпатських шкіл вручили 18-19 листопада. Передача відбулася за сприяння Молодіжної організації Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС).

Урочисте вручення відбулося, зокрема, і в загальноосвітній школі І-ІІ ст. села Геча Берегівського району. Староста села Андраш Мештер, привітавши присутніх, висловив вдячність гостям за подарунки. Він наголосив, що для них велика честь бути в переліку шкіл, які отримали спортивний інвентар, котрого в навчальному закладі, на жаль, бракувало.

Директор Будапештського Університетського Атлетичного Клубу Габор Шімон, у свою чергу, розповів про історію створення організації. Клуб є спортивною асоціацією найстарішого і найбільшого вищого навчального закладу Угорщини – Будапештського університету імені Лоранда Етвеша і був заснований у 1898 році тогочасним ректором Лорандом Етвешом. Кубок університетів Карпатського басейну вперше був проведений у 2010 році. Метою та кредо його організаторів є зміцнення спільноти закордонної угорської молоді, розвиток та популяризація спорту в угорських вищих навчальних закладах. «Ми хотіли створити таку подію, щоб щороку зустрічалися студенти з усього Карпатського басейну», – підкреслив Габор Шімон.

У турнірі – який проходить під гаслом «Спорт без кордонів!» – беруть участь студенти вищих навчальних закладів п’яти країн. Зокрема, команди вишів зі Словаччини, Закарпаття, Трансільванії, сербської Воєводини, а також Угорщини.

«Це подія, яка об’єднує молодь закордонних угорських громад», – зазначив директор Клубу. Окрім турнірів із футзалу, баскетболу, волейболу та настільного тенісу, цього року провели і змагання з бігу.

Долучилися до урочистого вручення, зокрема, консул Генерального консульства Угорщини у м. Берегові Мігай Андраш Беке, заступник ректора Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, член фракції «КМКС» ПУУ Берегівської районної ради Дюла Фодор, а також начальник управління освіти та культури Берегівської міської територіальної громади Едіта Бабяк.

Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ та Будапештський Університетський Атлетичний Клуб кілька років тому уклали договір про співпрацю. Сторони підтримують постійний зв’язок, студенти берегівського угорського інституту також регулярно беруть участь у турнірі, який організовує Клуб.

Після урочистостей школярі одразу спробували отриманий спортивний інвентар, зокрема, зіграли з гостями з Будапешта.

У попередні роки спортивний інвентар у рамках цієї благодійної програми також збирали для низки закарпатських шкіл. Зокрема, у 2013 році – для ЗОШ І-ІІ ст. с. Перехрестя, у 2016 – Карачинського греко-католицького ліцею ім. Олександра Стойки, у 2017 – Пийтерфолвівського реформатського ліцею, у 2018 – Ракошинської ЗОШ І-ІІ ст., у 2019 – Виноградівської середньої школи №3 ім. Жигмонда Перені.

Олександра Чуга/Csuha Alexandra/Kárpátalja hetilap/Тижневик Kárpátalja

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах