121169
13:38 21.112021

В Ужгороді відзначили День гідності та свободи

Життя 8486

Щороку 21 листопада в Україні відзначається одне із найбільш знакових державних офіційних свят – День гідності та свободи, яке було встановлене на честь двох революцій, які відбулися в Україні за останні 17 років.

Мова йде про Помаранчеву революцію 2004 року та Революцію Гідності 2013 року. Тож, саме цього дня українці по всьому світі вшановують пам’ять про людей, які під цих подій стали на захист прав і свобод людини й громадянина, демократичних цінностей, національних інтересів власної держави та її європейського вибору.

Цьогорічне вшанування в обласному центрі Закарпаття розпочалися на площі Народній – біля пам’ятного знаку борцям за свободу і незалежність України. З початку заходу наслужений артист України Олександр Садварі виконав Державний Гімн України, а далі присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять полеглих героїв, які віддали своє життя за власну державу.

Сама церемонія покладання лампадок та світок пройшла під народну пісню «Пливе кача» у виконанні заслуженої артистки України Яни Садварі, без традиційних для подібних подій виступів можновладців обласного та ужгородського рівня.

Крім громадськості у заході взяли участь представники Закарпатської обласної ради та Закарпатської державної адміністрації, керівництво Ужгородської міської ради, депутати та працівники Ужгородської міської ради, представники правоохоронних структур та військові, а також дипломати.

Після завершення покладання свічок та лампадок всі присутні вирушили до приміщення Закарпатської ОДА, де в цей час відкрилася виставка експонатів учасників бойових дій на сході України «За Україну, свободу та людську гідність». Тут присутні могли побачити унікальні експонати, які безпосередньо пов’язані із подіями Революції Гідності в Ужгороді та Києві, а також із подіями в АТО/ООС.

Крім цього, у стінах унікальної пам’ятки архітектури національного значення – Шелестівській церкві, яка знаходиться в Закарпатському обласному музеї народної архітектури та побуту, одночасно із заходами на площі Народній відбулося богослужіння за загиблими під час Революції Гідності.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах