121156
14:10 21.112021

У Мукачеві відбувся показ документального фільму «Ціна вірності»

Життя 3050

18 листопада у Мукачеві відбулася прем’єра історичного документального фільму «Ціна вірності» (A hűség ára), організована Угорським домом ім. Мігая Мункачі спільно з Фондом «За виробництво закарпатських угорських фільмів». Документальну стрічку про переслідування за релігійні переконання на Закарпатті у рамках серії показів незабаром представлять у багатьох населених пунктах області.

У Мукачеві фільм був показаний спершу українською, а потім угорською мовою. 53-хвилинний історичний документальний фільм зображує страждання та життєвий шлях закарпатських репресованих священників і простих мешканців, яких переслідували та вивозили до радянських концтаборів ГУЛАГу. В основу стрічки покладені життя чотирьох душпасторів: колишнього римо-католицького священника, настоятеля Берегівської парафії Ференца Пастора, священника греко-католицької церкви, колишнього єпископа Пейтера Ороса, священника римо-католицької церкви селища Вилок Дезидерія Арваі та каноніка греко-католицької церкви, церковного історика та вірника Іштвана Бендаса.

У документальному фільмі спогадами діляться родичі та віряни чотирьох священників, колишній єпископ реформатської церкви Лайош Гулачі, який теж був у трудових таборах, а також виступають історик та викладач Ержебет Молнар, церковний історик Аніта Сендреі, сестра-домініканка, яка вивчала долю репресованих священників у період релігійних переслідувань Анна Мегела, чернець-францисканець Ференц Гідас та співавтор книги «Переслідування католиків в Україні та Закарпатті» Павел Вісловський.

У фільмі також представлені фотографії та документи, які висвітлюють ті події, історичні факти про переслідування за релігійні переконання на Закарпатті, розповіді свідків жахливих подій за часів радянського терору.

Після кінопоказу режисерка документального фільму Ріта Бунда кореспонденту нашого видання повідомила, що робота над фільмом тривала протягом 2016 року. Прем’єра відбулася 24 листопада 2016 року в Берегові. «Ми працювали над стрічкою вдвох із моїм чоловіком, Саболчем Бундою: записували інтерв’ю, монтували. У відтворенні деяких історичних моментів нам допомогли актори Закарпатського угорського драматичного театру, четверо з них були задіяні і в українській озвучці фільму. Декілька представників угорської та української аудиторії після нинішнього кінопоказу в Мукачеві подякували нам за опрацювання цієї теми, адже чимало українців, зокрема, небагато знають про цей період у нашій історії», – розповіла режисер.

За словами Саболча Бунди, на сьогодні більшість учасників фільму, свідки історичних подій і родичі головних героїв, уже померли. Зокрема, колишній єпископ реформатської церкви Лайош Гулачі помер через тиждень після запису інтерв’ю. «Це було щось схоже на провидіння. Багато що – не наша заслуга, нас, ніби, вели з небес», – зазначає оператор та монтажник документального фільму.

Відкриті кінопокази документального фільму «Ціна вірності» незабаром відбудуться також в Ужгороді, Великій Бийгані, у селах Ботар, Дийда та Шаланки. Фільм також можна переглянути на платформі YouTube.

dózsa/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах