120987
08:30 17.112021

У Берегові вручили сертифікати учасникам мовних курсів

Життя 5217

У Закарпатському угорському інституті ім. Ференца Ракоці ІІ 15 листопада відбулося урочисте вручення сертифікатів про успішне завершення курсів із вивчення угорської та української мов. 2520 сертифікатів передали викладачам мовних курсів, а вони, у свою чергу, вручать їх студентам різних груп, які навчалися в населених пунктах краю.

Курси з вивчення угорської як іноземної в області цього року проводилися всьоме, курси з вивчення української як іноземної – втретє. Організовує їх Центр навчання дорослих Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ. Як повідомила під час урочистостей директор Центру Наталія Вараді, заявки на навчання, оголошене у березні 2021 року, подали загалом 3 662 закарпатці, зокрема, 2755 осіб на курси з вивчення угорської як іноземної та 907 на вивчення української як іноземної.

Угорську вивчали в 50 населених пунктах області у 225 групах, навчання проводили 83 викладачі. Українську викладали 42 педагоги у 26 населених пунктах, у 77 групах. Навчання тривало з 15 травня до 15 листопада.

Успішно завершили курси з вивчення угорської 1914 осіб, з української – 734, тобто загалом 2 648 осіб. Водночас усний та письмовий екзамени успішно склали 2 520 закарпатців, вони отримають відповідні сертифікати.

Із 2016 року на курсах із вивчення угорської як іноземної навчалося загалом 28 570 осіб, із них 17 886 успішно їх завершили. На курсах із вивчення української як іноземної з 2018 року навчалося 2 359 закарпатців, із них 1 797 отримали відповідні сертифікати після закінчення курсів.

До урочистостей в онлайн-форматі долучився уповноважений міністра, відповідальний за розвиток співпраці області Саболч-Сатмар-Берег та Закарпаття, а також координацію програми розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну Іштван Грежа. «Хочу подякувати вам за виконану роботу. У міру того, як відносини між двома країнами змінюються, ваша робота стає все більш цінною, адже існує величезний інтерес до безкоштовних курсів угорської мови, організованих за підтримки Угорщини. Можна сказати, що українська більшість на Закарпатті фактично виступає за те, щоб ми були надійними сусідами, передбачуваними друзями, що важливо не лише для збереження угорської громади на Закарпатті, але було б закономірним і логічним для добрих відносин між двома сусідніми країнами», – зазначив уповноважений міністра, додавши, що курси фінансуватимуться і в 2022 році. «Я переконаний, що ці мовні курси служать для порозуміння угорського та українського народів», – наголосив Іштван Грежа. Він також зазначив, що майбутнє Закарпаття залежить і від збереження притаманного йому різноманіття, частиною якого вже 1100 років є угорці.

Перший заступник Генерального консула Угорщини в м. Берегові Мігай Андраш Беке під час виступу підкреслив, що вважає курси дуже успішними та перспективними, і запевнив, що дипломатичне представництво надаватиме підтримку цій програмі і надалі. «Найкращий засіб духовного зближення двох народів – знати і вивчати мову один одного», – сказав дипломат.

Двомовні сертифікати, видані українською та угорською, вручили Мігай Андраш Беке та перший заступник Генерального консула Угорщини у м. Ужгороді Ласло Віда.

Курси з вивчення мов на Закарпатті проводять за підтримки уряду Угорщини, уповноваженого міністра, відповідального за розвиток співпраці області Саболч-Сатмар-Берег та Закарпаття, а також за координацію програми розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну та Фонду ім. Габора Бетлена.

Олександра Чуга/Csuha Alexandra/Kárpátalja hetilap/Тижневик Kárpátalja

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах