120916
09:27 15.112021

У Берегові відбулася XVIII Конференція молодих закарпатських угорських дослідників

Життя 1936

У Берегові 12 листопада вже увісімнадцяте відбулася Конференція молодих закарпатських угорських дослідників, організована Закарпатським угорським інститутом ім. Ференца Ракоці ІІ і Благодійним фондом «Геніус».

Традиційний захід проводять щоосені до Дня угорської науки. Цьогорічну конференцію молодих закарпатських дослідників включили до циклу заходів Угорської академії наук.

Мета конференції – презентувати результати останніх досліджень, а також допомогти молодим науковцям.

Організатори запросили до участі в конференції закарпатських угорських дослідників молодше 35 років, які ще не мають наукового ступеня. На запрошення відгукнулося 18 осіб, презентації яких оцінював склад журі з 21 високоповажного члена. Наукові роботи були представлені за чотирма напрямками – історія освіти та релігії, суспільствознавство та мовознавство, фізика і математика, а також біологія, географія та медицина.

До заходу долучилися президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ільдико Орос, ректор вишу, голова Угорської академічної ради Закарпаття Іштван Черничко, перший заступник Генерального консула Угорщини у м. Берегові Мігай Андраш Беке та консул Генерального консульства Угорщини у м. Ужгороді Аттіла Корош.

Після відкриття конференції присутніх учасників, членів журі, а також студентів, які долучилися до заходу в онлайн-форматі, привітав перший заступник Генерального консула Угорщини у м. Берегові Мігай Андраш Беке. Він відзначив спільну роботу Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ та Благодійного фонду «Геніус», у результаті якої суспільне, культурне та наукове життя Закарпаття щороку збагачується багатьма якісними програмами.

Ректор Закарпатського угорського інституту висловив радість через те, що Конференція молодих закарпатських угорських дослідників проводиться вже вісімнадцятий рік поспіль. «Без досліджень і науки немає вищої освіти, без вищої освіти немає інтелігенції, а без інтелігенції немає майбутнього і прогресу!» – наголосив ректор.

«Ця конференція, котра вже стала традиційною, має на меті допомогти молодим дослідникам, які хочуть стати частиною наукового світу, досягти поставленої мети», – зазначила, у свою чергу, президент ЗУІ ім. Ференца Ракоці Ільдико Орос. Вона побажала успіхів молодим дослідникам у досягненні поставленої мети, щоб у майбутньому вони могли стати молодими вченими.

«Тільки на основі наукових знань ми можемо змінити світ. Факти можна донести лише на науковій основі», – підкреслила директор БФ «Геніус» Наталія Вараді.

На завершення конференції відбулося вручення грамот. Зокрема, четверо найкращих доповідачів отримали спеціальну відзнаку Угорської академічної ради Закарпаття.

XVIII Конференція молодих закарпатських угорських дослідників відбулася за підтримки уряду Угорщини, Державного секретаріату з питань національної політики Угорщини та Фонду ім. Габора Бетлена.

(K. K./Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах