120902
13:22 13.112021

На Закарпатті відкрито сезон калини – дієвого помічника при застудах

Життя 7848

Калина – символ України. Народ шанує її за пишну вроду та цілющі властивості. Калина оспівана в піснях, майстри красного письма присвятили їй свої твори. Кетяги з давен-давен використовують в обрядах, особливо у весільному. Не було в народній медицині кращих ліків від застуди, ніж калиновий чай.

Її заготовляють з першими заморозками і паралельно із початком сезону застуд. Біля хімічного факультету  в Ужгороді пучок червоних ягід можна купити за десятку. Продають їх пенсіонерки, аби заробити бодай якусь копійку.

72-річна Марія торгує калиною, яблуками, горіхами. Свій крам розклала на перевернутий догори дном картонний ящик.

– Пенсію отримую мінімальну, проживаю сама. Ледве зводжу кінці з кінцями, бо пенсія йде на комуналку, на ліки. У саду маю плодові дерева, частину врожаю хосную, а частину продаю. Маю три кущі калини, які посадила 30 років тому. Перші кетяги зірвала ще місяць тому, сформувала в пучечки, за день могла продати 5-6, а тепер більше – 20-25. Так, плоди треба збирати після перших заморозків, тоді ягоди м’які, смачніші, пропадає терпкість та гіркота. За тиждень-два зберу всі ягоди, засиплю цукром і поставлю в холодильник. Для мене ліпшого чаю, як калиновий, нема, – зізнається жінка.

До нашої розмови приєднується літній чоловік в окулярах з чорною оправою. – Правду кажете: у калині багато вітамінів, тому вона помічна для зміцнення імунітету, теплий калиновий чай добре пити у холодну пору. Хтось біжить до аптеки за ліками, а ми з дружиною чаюємо і так лікуємось від застуди. «Ягідний доктор» шануємо, але не зловживаємо, бо він знижує тиск, – каже чоловік. Купує шість пучків, акуратно складає їх до целофанового пакета. Розраховується і швидко йде на міський автобус.

Чимало моїх знайомих заготовляють калину на зиму: готують компоти, джем, сироп, желе. Найпопулярніший рецепт – ягоди пересипають цукром, скляну банку закривають кришкою і ставлять у холодильник.

 – Починаючи з листопада і аж до квітня всі члени нашої родини: і дорослі, і діти ввечері п’ють ягідний чай: чи-то з калини, чи смородини, шипшини, брусниці. Беремо ложку ягід на горня теплої води. Печиво, хліб з маслом – за бажанням, – про родинні традиції розповіла мені Віра Йосипівна з Мукачева.   

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Життєвий доробок Іштвана Лаудона презентували на виставці в Ужгородському замку. Фото, відео
21:17
Незаконна торгівля боєприпасами в Мукачеві: прокуратура наполягає на триманні підозрюваного під вартою
16:41
Закарпатським водіям нагадують: не можна залишати в авто дітей та тварин
16:31
Патрульні виявили ознаки підробки номерів агрегатів у мотоциклі водія
15:40
На Ужгородщині через спалювання трави загорілася надвірна споруда
15:20
На Закарпатті чоловік впав у річку із крутого схилу
15:05
У Закарпатській області оголошено штормове попередження
14:50
Допомога людям з особливими потребами – у фокусі уваги керівництва Закарпатської області та міжнародних партнерів
14:33
Завтра в Мукачеві проведуть благодійний ярмарок в підтримку захисників
14:19
Працівники «Закарпатського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ» брали учать у зустрічі з ВООЗ
14:03
Всі новини
Головне