120808
17:09 10.112021

Історія «Паланку» в один клік: у Мукачеві відкрили цифрову експозицію

Життя 4817

10 листопада, у замку «Паланок», відбулося відкриття нового сучасного багатофункціонального інтерактивного простору. В рамках проекту цілій команді фахівців вдалося створити контент для цифрової історичної експозиції замку, відтворення та оцифрування історичних костюмів, зброї, військових обладунків, а також облаштування фотозони «Замкова сторожа».

Відкриття нових локацій у мукачівському замку допоможе більш детально уявити, як жили, у що вдягалися та яку зброю мали люди з різних епох, розповідає Олександр Шершун, провідний експерт-історик проекту.

« Наша перша локація – це експозиція одягу та зброї. Тут представлені експонати, на які можна не лише дивитися та брати в руки, але й приміряти на себе. Відчути, так би мовити, історію не тільки по розповідям, але й на дотик. Щодо костюмів, то ми представили костюм лучника 14 століття, верхній одяг, а також жупан та шапку з бобрової шерсті 16 століття. Взуття представлене на нашій фотозоні – це ручна робота, таке носили люди починаючи з 14 століття. Максимально реалістично ми відтворили навіть вішаки, на яких висить одежа, та полички, на яких лежить взуття та зброя», – каже Олександр Шершун.

Щодо зброї, то її на огляд присутнім представив коваль – реконструктор, Роман. Шабля, мечі, шпаги та ножі, кожен з цих видів зброї відтворювали опираючись на візуальні історичні данні, розповідає хлопець. Та додає, що одним з найцікавих експонатів є ніж, створений з оригіналу, який знайшли у нас на Закарпатті в Бронецькому замку.

Інша експозиційна кімната покликана познайомити гостей замку з усіма етапами будівництва та існування фортеці. У старт-музеї встановлені три екрани, два з яких для самообслуговування. З цифровою допомогою туристи зможуть в деталях дізнатися чимало історичних фактів: хроніки, архітектуру, історичні постаті та джерела.

Продемонстрували новації та прокоментували сучасні підходи в роботі музею: Михайло Белеканич, директор Мукачівського історичного музею;

Ірина Калій, начальниця відділу культури та молодіжної політики управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради; Євгеній Лукша, голова правління Асоціації проєктних менеджерів «Ядро»; Ксенія Охотник, координаторка проєкту «Смарт Музей» та Володимир Цапук, автор та виконавець дизайн-проєкту інтерактивного простору історичної експозиції.

«Наш інтерактивний простір об’єднує теракотова лінія – це лінія часу, на якій ми розкриваємо усі етапи існування замку. Взагалі, коли я зайшов до цієї зали, то зрозумів, що вже самі стіни є головним експонатом, а мені залишається тільки підкреслити та зробити так, аби ви могли доторкнутися до історії. Тому ми розділили нашу кімнату на частини, де можна побудувати замок, обороняти його та навіть взяти участь у облозі. Ця експозиція правда більше підходить для дітей», – розповідає про проєкт Володимир Цапук.

Смарт – екпозицію зможуть відвідувати великі екскурсійні групи та поодинокі туристи. Мукачівський історичний музей реалізує проєкт у партнерстві з Асоціацією проєктних менеджерів «Ядро» за підтримки Українського культурного фонду.

Ірина ГРАБКО

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах