120698
14:01 9.112021

Закарпатський угорський інститут відзначив своє 25-річчя

Життя 6844

8 листопада у Берегові відбулися урочистості з нагоди 25-ї річниці заснування Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ. Нещодавно інфраструктура навчального закладу доповнилася ще одним корпусом, в якому розташували Фаховий коледж інституту та Берегівську філію Центру професійної освіти ім. Еде Егана. Урочиста передача оновленої будівлі також відбулася цього дня.

Реконструкцію та розширення будівлі профінансував уряд Угорщини та Державний секретаріат із питань національної політики Угорщини в рамках Проєкту з підтримки угорських опорних шкіл Закарпаття, реалізованого у співпраці з Благодійним фондом «За Закарпатський угорський інститут» за підтримки Фонду ім. Габора Бетлена.

На початку урочистостей представники Благодійного фонду «За Закарпатський угорський інститут» розповіли про історію будівлі та втілення реконструкції. Фонд долучився до розвитку професійної освіти на Закарпатті у 2015 році. В рамках Року угорської професійної освіти закордонних громад Державний секретаріат із питань національної політики Угорщини виділив 16 мільйонів форинтів на модернізацію Берегівського Професійного ліцею сфери послуг, де, незважаючи на прохання, навчання угорською мовою не було відновлено. Відтак, із метою відновлення професійно-технічної підготовки угорською мовою, інститут в 2018 році взяв участь в аукціоні Берегівської міської ради з передачі будівлі колишньої російської школи, яка стояла порожньою понад двадцять років і перебувала у надзвичайно занедбаному стані, середня частина котрої була повністю зруйнована пожежею.

Із 5 жовтня 2018 року інститут орендував будівлю та земельну ділянку на 49 років. Протягом 2019-2021 років у рамках Програми підтримки угорських опорних Закарпаття на повну реконструкцію, модернізацію та розширення будівлі було витрачено 123 125 842 гривні, крім того, інститут виділив додаткові 42 300 000 форинтів на закупівлю обладнання, меблів та технічних засобів для оснащення нового закладу.

Після доповіді віцепрем’єр-міністр Угорщини Жолт Шемйен та заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Йосип Борто відкрили пам’ятну дошку на стіні будівлі, а затим разом із президентом Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ільдико Орос, ректором Іштваном Черничком та його заступником Аттілою Когут, а також головою Берегівської міської територіальної громади Золтаном Бабяком перерізали символічну стрічку. Шматочки стрічки передали директорці Фахового коледжу Закарпатського угорського інституту Каталін Шовш та директору Берегівського Центру професійної освіти ім. Еде Егана Іштвану Надю.

Директорам вручили і символічний ключ від будівлі, як знак, що віднині студенти та педагоги навчальних закладів стали повноцінними володарями об’єкту.

Відтак, із короткою вітальною промовою виступив директор Мукачівського фахового коледжу НУБіП України Юрій Садварі, який побажав успіхів у роботі педагогам та у навчанні студентам.

«Світло, чисті стіни, порядок, сучасні умови, тепло, гул студентів…» – зазначила у своїй промові директор Фахового коледжу ЗУІ Каталін Шовш, вказуючи на контраст із попереднім станом будівлі. «Це дуже зворушливий момент у житті навчального закладу, а також у моєму житті. Гадаю, що для наших викладачів та учнів ця будівля символізує надію, майбутнє, віру в майбутнє», – зазначила директор.

«Будувати, а не руйнувати, вірити, а не занепадати духом!» – цитуючи ці думки Шандора Векерле, Каталін Шовш наголосила, що духовність, виражена в цих словах, була присутня і тоді, коли виник задум про створення нового угорського вищого навчального закладу в Берегові, що успішно розпочали 25 років тому; і ця духовність була присутня і при підписанні постанови про заснування Фахового коледжу в 2011 році.

У Закарпатському угорському інституті ім. Ференца Ракоці ІІ і у Фаховому коледжі інституту проводять гурткові заняття зі співу, музики та народних танців під професійним керівництвом ансамблю «Кокаш-бенд». Після виступу Каталін Шовш перед учасниками заходу виступили студенти-гуртківці, подякувавши таким чином за оновлену будівлю.

Після короткого концерту представники історичних церков попросили Божого благословення на заклад, його роботу та присутніх на урочистостях, затим освятили будівлю.

Захід продовжився в актовому залі Фахового коледжу, де учасники заспівали гімн Закарпатського угорського інституту – молитву Ракоці. Після цього присутніх привітав ректор вишу Іштван Черничко. «Закарпатському угорському інституту виповнилося 25 років. Така річниця спонукає озирнутися назад і підбити певні підсумки, звідки та як вирушали і чого досягли. […] Проте ми зараз все ж не озираємося назад, ми дивимося вперед», – зазначив ректор, додавши, що як інститут, так і Фаховий коледж – це вклад, інвестиція в молодь, у спільне майбутнє.

«Чверть століття тому в команди, яка мріяла про майбутнє і заснувала коледж, був такий капітал: ентузіазм, завзяття та консолідація, тобто об’єднання зусиль для реалізації спільної мети. Інвестиції 25-річної давності зараз очевидні й безумовно окупилися», – наголосив Іштван Черничко, звертаючи увагу на постійний розвиток та стабільність навчального закладу.

На завершення урочистої промови ректор подякував за постійну підтримку інституту уряду Угорщини, провідним політикам, посадовцям, керівникам інституту, викладачам, співробітникам, а також колишнім та нинішнім студентам за довіру.

«Угорський уряд проявляє не милосердя, коли підтримує цей навчальний заклад та підтримує угорців Закарпаття, а виконує свій природний обов’язок. […] Для того, щоб угорська нація збереглася, а якість життя угорського народу покращилася, природним обов’язком Угорської держави є належна підтримка угорців за кордоном», – наголосив Жолт Шемйен, віцепрем’єр-міністр Угорщини.

У своїй промові він нагадав, що Угорщина першою визнала незалежність України, а також наголосив, що прем’єр-міністр Віктор Орбан доклав серйозних зусиль, щоб Європейський Союз надав безвізовий режим Україні. «Як прикро, що незабаром після прийняття безвізового режиму в Україні був прийнятий закон про освіту, який загрожує угорським навчальним закладам», – підкреслив політик, нагадавши, що в Угорщині з великою повагою ставляться до української меншини і що угорський уряд ніколи не просив нічого, крім того, що вони сприймають як належне у випадку з угорськими українцями, які визнані державоутворюючою корінною меншиною, мають стільки громадянства, скільки хочуть, і, як корінні національності Угорщини, мають самоврядування. «І це так правильно і природно, тому що права меншин – це права людини на рівні громади», – сказав віцепрем’єр.

«Якби ми, угорці, в будь-якій точці світу, визнали існування прав меншин, які належать іншим, наприклад, в Європейському Союзі, але не належать нам, угорцям, ми б визнали, що ми менші, ніж інші європейські меншини, в інших європейських країнах. Але ми не менші за інших! Тому права національностей і меншин, які є природними в Європейському Союзі, якщо належать іншим, належать і нам! Тож угорці не вимагають нічого особливого. Якщо наше відстоювання прав меншин є природним в Європейському Союзі та якщо Україна хоче наближення до Союзу, то вона повинна серйозно поставитися до цих прав», – підкреслив Жолт Шемйен, додавши: «Жодному українцю не буде краще, якщо угорцям стане гірше. Я хочу, щоб було добре і українцям, і угорцям».

«Вирішенням питання стало би те, якби закарпатська угорська національна меншина була визнана корінною меншиною в Україні, – наголосив віцепрем’єр-міністр Угорщини, – оскільки для нас важливо зберегти набуті права, наші школи, мову та культуру». «Ми просимо розглянути та визнати це, наголошуючи, що тоді ми будемо радо підтримувати їх, як і раніше», – сказав Жолт Шемйен.

«Сьогодні закарпатські угорці – найбільш знедолена меншина у всьому Карпатському басейні. Але ваша національна свідомість, наполегливість і відданість дає нам, угорцям в Угорщині, приклад національної свідомості та людяності», – підсумував угорський політик.

Із 25-річчям Закарпатський угорський інституту ім. Ференца Ракоці ІІ привітав і голова Закарпатської обласної державної адміністрації Анатолій Полосков, який вручив керівникам інституту грамоту за віддану та сумлінну працю.

Після цього відбувся показ документального фільму «Дуб. Закарпатському угорському інституту ім. Ференца Ракоці ІІ – 25 років». Автори стрічки, яка підсумовує 25-річну історію вишу, співробітники телеканалу TV21 Унгвар Мігай Дебрецені – молодший і Томаш Ваш.

Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ, розташований у будівлі колишнього Угорського Королівського Суду в Берегові, у вересні 1996 року став незалежним вищим навчальним закладом, офіційно зареєстрованим в Україні, метою якого є надання високоякісної освіти угорськомовним студентам у європейських умовах. Завдяки наполегливій праці, розпочатій чверть століття тому, на сьогодні берегівський інститут став наріжним каменем угорської освіти на Закарпатті та збереження угорської громади в краї.

Президент ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ Ільдико Орос назвала свято днем подяки. У своїй промові вона згадала події минулих років, які проклали шлях до нинішнього спільного святкування. Вона пригадала і труднощі, й успіхи та подякувала всім, хто долучився до їхньої роботи та допоміг їхній справі.

Під час урочистостей Жолт Шемйен передав 4000-томну колекцію книг угорського письменника Золтана Сьоча бібліотеці Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ.

З огляду на епідеміологічну ситуацію, телеканал TV21 Унгвар транслював подію в прямому ефірі з актового залу Фахового коледжу, за яким в атріумі Закарпатського угорського інституту могли стежити викладачі, співробітники та студенти вишу.

Олександра Чуга/Csuha Alexandra/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах