120346
17:53 29.102021

31 жовтня в Україні знову переведуть годинники

Життя 5242

Як відомо, починаючи з 1981 року, Україна переводить годинники на зимовий і літній час, адже тоді СРСР та ряд інших країн світу запровадили практику переведення годинників двічі на рік. Такий звичай був введений задля «економії електроенергії й подовження світлового дня».

Адже тоді повсюдно вважалося, що таким чином можна заощадити на електроенергії. Однак сучасні наукові дослідження засвідчують низьку ефективність переведення годинника і навіть шкоду для здоров’я людини, тому в Україні вже давно заговорили про скасування традиції. Проте усі попередні спроби зробити це зазнали фіаско. І тому вже за кілька днів усіх нас чекає чергове переведення годинників на зимовий час.

Отож перевести годинник потрібно буде в ніч на 31 жовтня. О 4 годині ранку неділі стрілки переводяться на годину назад. А «Укрзалізниця», автоперевізники та авіакомпанії автоматично враховують при складанні графіка роботи щорічний перехід на «зимовий» час, у тому числі в квитках буде вказано відправлення та прибуття вже з урахуванням переведення стрілок годинника.

Що цікаво, чергове питання про те, щоб відмовитися від шарпань між «зимовим» і «літнім» часом, активно обговорювалося у Верховній Раді рік тому – якраз перед черговим переведенням годинників. Активним прихильником ідеї відмовитися від «зимового» і «літнього» часу був на той час віцеспікер, а сьогодні вже спікер парламенту Руслан Стефанчук.

Проте через рік він уже не поспішає з цим питанням, і тему з переведенням стрілок планує порушити в Раді вже після того, як Україна перейде на «зимовий» та природній для себе час UTC+2. «Ми перейшли на літній час – і голосувати його у період літнього часу, мені здається, немає сенсу. Тому що ідеологія, яка закладалася в цей законопроєкт, – це зберегти природний для України час 2+, а це зимовий час», – заявив він напередодні під час брифінгу.

Тож, згідно зі словами очільника українського парламенту, коли Україна перейде на зимовий час, дискусія повинна проводитися з урахуванням рішень ЄС, а скасування переведення годинників парламентарі підтримують.

До відома, Верховна Рада ще у березні цього року відправила на доопрацювання в комітет законопроєкт №4201 «Про обчислення часу в Україні», який пропонує скасувати сезонне переведення годинників. У документі пропонується, щоб в Україні залишився тільки «зимовий» час. При цьому, захищаючи єдиний київський час без перемикань між «зимовим» і «літнім», політики запаслися аргументами як медичними, так і економічно-соціальними.

Автори законопроєкту назвали близько десятка «мінусів» постійних часових стрибків: порушення встановлених біоритмів людини; погіршення психологічного стану в першу добу після переходу; погіршення самопочуття; зниження працездатності; загострення хронічних захворювань; збільшення в популяції осіб, які страждають серцево-судинними захворюваннями та хворобами імунної системи.

Серед немедичних «мінусів» називалося непідтвердження даних про будь-яку економію електроенергії в результаті «ігор із часом». Також ішлося про необхідність для України приєднатися до більшості (140 країн), яка не використовує сезонний час. Для порівняння, група, де продовжують переводити годинник, налічує менше 60 держав.

У свою чергу, лікарі радять, щоб переведення стрілок мінімально відбилося на здоров’ї, спробувати ті ж методи, що використовуються мандрівниками при переміщенні між часовими поясами. Час готовності організму до сну залежить від освітленості в кімнаті, тому, щоб раніше лягти, важливо не збивати біологічні ритми читанням із телефону або переглядом телевізора допізна.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах