120250
12:35 27.102021

Закарпатці готуються до Дня вшанування пам’яті померлих

Життя 4189

На календарі 27 жовтня. 1 листопада закарпатці вшановують пам’ять померлих родичів та близьких. До цього дня готуються заздалегідь: за тиждень прибирають могили, купують цвинтарну атрибутику. На ринках області, в магазинах, на торгових точках з’явилося багато квітів – живих і штучних, вінків, свічок, лампадок. Люди купують як живі квіти, у вазонах, так і пластикові вінки, хоча церква та екологи регулярно проводять роз’яснювальну роботу про екологічну шкоду пластику.

Ужгород. Зелений ринок, площа Корятовича. Спілкуюся із продавцями та покупцями цвинтарної продукції.

– На пластикові вінки є попит, тому і продаю їх. Я безробітний, а завдяки сезонній торгівлі на вінках та свічках зароблю хоч якісь гроші, – зізнався чоловік років 50 у чорній куртці. Вінки від 40 до 350 грн. Почувши ціну, сивочола жінка пенсійного віку каже коротко: «Дорого» і йде до наступної торгової точки.

Молода дівчина найменший вінок продає за 25 грн., найбільший – за 200 грн. Тому біля неї і черга, ледве встигає обслужити клієнтів. Під час нашої розмови була щирою: націнки на товар ставить невисокі, аби якомога більше людей купили у неї, бо ж розуміє, що тепер для кожного дорога гривня.

Пані Марта купила чотири вінки по 25 грн.

– Купую і вінки, і хризантеми на могили батьків та чоловіка. Про шкоду пластика довкіллю знаю, але я беру невеликі, – ніби виправдовуючись пояснила жінка.

Біля входу до ринку торгує дівчина із довгим світлим волоссям пластиковими вінками та хризантемами у горщиках. Є вінки із шишок та сухоцвітів по 60, 80,100 грн. Зауважує, що товар має для покупців із різними фінансовими можливостями.

Ціни на свічки та лампадки, у порівнянні з минулим роком, зросли на 2-5-10 грн. Найдешевша парафінова свічка коштує 4 грн., проста лампадка – десятку. Люди найчастіше купують свічки за 10-15-20 грн., лампадки – за 25-50 грн. Знаходиться покупець і на дорогі – за сотню та 120 грн.

Подружжя Поповичів купило свічок та лампадок на 230 грн.

– На могилах родичів і знайомих запалюємо свічки, родина була велика, померло багато. Вдома вирощую квіти, їх і несу на могили. Пластикові вінки не купуємо останні десять років, після того, як цигани покрали. Вважаю, що найкраще вшанування померлих – це пам’ять, молитва, догляд за могилами, а не дорогі вінки та букети, – поділилася своїми поглядами пані Маргарита.

Наразі найбільшим попитом користаються хризантеми у горщиках. Ціна залежить від пишності та величини стебла. У горщиках квіти продають від 30 грн. до 120.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Великий Четвер: відбувся чин омивання ніг військовим і День священства
08:30
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Всі новини