119960
17:57 20.102021

Рейди транспорту та обов’язкова вакцинація: на Закарпатті говорили про COVID-19

Життя 12220

Із четверга, 21 жовтня, міжобласним транспортом (залізничним, авіаційним чи авто) мають право користуватися тільки ті закарпатці, які матимуть при собі COVID-документи: сертифікат про вакцинацію чи негативний ПЛР-тест.

Про це під час брифінгу сьогодні, 20 жовтня, повідомив голова Закарпатської обласної державної адміністрації Анатолій Полосков. 

– Потрібно мати додаток Дія, або паперовий документ. Правоохоронці будуть контролювати всі міжобласні рейси, весь міжобласний транспорт. Також перевірятимуть вокзали. Людина без вакцинації чи ПЛР-тесту не має право купувати квитка на міжобласний рейс. Ці перевірки будуть ще більше посилені, коли ми увійдемо до червоної зони. Хочу наголосити на тому, що за підроблені сертифікати, чекає серйозне покарання: як тих, хто їх виготовляє, так і тих, хто ними користується! – наголосив Анатолій Полосков.  

Окрім того, за словами очільника Закарпатської ОДА, з 8 листопада почне діяти наказ про обов’язкову вакцинацію. До тих, хто підлягає обов’язковій вакцинації, відносяться працівники: центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів; місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів; закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Ті, хто не встигнуть, або не захочуть вакцинуватися до 8 листопада, будуть відсторонені від роботи без збереження заробітної плати.

– Скоріш за все, що червона зона незабаром нас накриє. Аби усе працювало (готелі, ресторани, заклади туристичної галузі тощо) персонал повинен бути вакцинований двома дозами й відвідувачі також. Вакцинація – це єдиний спосіб захиститися від біди, а також захистити нашу медичну систему від нелюдського навантаження, – зазначив Анатолій Полосков.  

Наразі у лікарнях Закарпаття, які працюють з пацієнтами з COVID-19, перебуває 511 хворих. Медзаклади заповнені майже на 50%. Кожен десятий і з хворих з коронавірусом перебуває в реанімації. Летальність є досить високою. Про це під час брифінгу повідомив керівник Департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Анатолій Пшеничний.

За його словам, із 511 пацієнтів із підтвердженим діагнозом COVID-19 майже 500 – не були вакциновані. Наразі на Закарпатті для хворих на коронавірус передбачено 1050 ліжок. Утім цю кількість хочуть збільшити  до 1220. Також область планує додати до переліку лікарень, які обслуговують хворих на ковід, ще два резервні медзаклади – Ужгородську ЦМКЛ та Воловецьку районну лікарню.

За попередньою інформацією зараз в області зроблено 300 000 щеплень від коронавірусу, з них 138 тисяч отримали дві дози вакцини.

– Цього є недостатньо. По області охоплення вакцинацією від COVID-19 складає трохи більше 15%. І лише 11% населення щеплено двома дозами. За минулий тиждень значно погіршилися показники, темпи вакцинації знизилися на 34%, порівняно із попереднім тижнем. Це найбільше зниження по Україні. За минулі сім днів зроблено всього 12 тисяч щеплень, за попередній – 16 тисяч. Пов’язуємо це зі святами і дуже сподіваємося на активність населення», – сказала Вікторія Тимчик.

Із 64-ох територіальних громад на Закарпатті 18 – не досягли 10% бар’єру по охопленню вакцинацією. Найменша кількість вакцинованих, як і минулого тижня, спостерігається в Усть-Чорнянській громаді, що на Тячівщині. Загалом найнижча вакцинація у Тячівському та Хустському районах. 

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах