119944
15:25 20.102021

Яким буде карантин з 21 жовтня

Життя 5633

Вже з 21 жовтня почнуть діяти нові правила пасажирських перевезень, які напередодні запровадив уряд. Цікаво, що обмеження стосуватиметься тільки не вакцинованих людей. В Міністерстві охорони здоров’я кажуть, що такий крок є вимушеним і необхідним для стримування поширення коронавірусу в Україні. Третя хвиля COVID-19 б’є рекорди по кількості заражених та смертей, а пік прогнозують на кінець жовтня-листопад, передає BBC.

На поїзд, літак чи автобус – тільки з ковід-документом

Обмеження пересування застосовується до жовтої і вище зони епідеміологічної небезпеки. Станом на сьогодні це вся територія України. Нові правила поширюється на регулярні та нерегулярні пасажирські перевезення міжобласного сполучення. Відтак, щоб проїхати у поїзді, міжобласному автобусі або літаку, пасажиру потрібно пред’явити документ, що підтверджує вакцинацію, негативний тест на коронавірус або документ, який підтверджує те, що людина одужала від COVID-19. Такі ж документи мають мати водії, провідники та екіпаж авіатранспорту. Обмеження не застосовується до міських та внутрішньообласних перевезень.

Відповідальність щодо наявності таких документів, яку водіїв, так і в пасажирів, несе перевізник. При цьому, жодних розпоряджень щодо заповненості автобусів, поїздів чи літаків наполовину, для людей, яким вакцинація протипоказана за станом здоров’я, в уряді не передбачили. Можливості робити безкоштовні тести перед посадкою на транспорт, також ніхто не передбачив.

Як це працює?

Перед посадкою в потяг, автобус чи літак пасажири зобов’язані показати сертифікат або тест на коронавірус. Інакше провідник вправі не допустити пасажира до поїздки. Для пасажирів до 18 років ця норма не застосовується.

В Укрзалізниці пояснюють, що провідники поїздів будуть мати зразки документів, за якими вони звірятимуть документи пасажирів. Якщо пасажири будуть порушувати правила перевезення, то провідники зобов’язані про це повідомити поліцію.

Справжність сертифікатів перевірятимуть

Поліція перевірятиме сертифікати про вакцинацію за QR-кодом, передає BBC. Крім громадського транспорту, Поліція, Держпродспоживслужба, Центр контролю та профілактики хвороб на місцях перевірятимуть достовірність сертифікатів про вакцинацію у громадян під час масово скупчення людей, відвідувань закладів, торговельних майданчиків, ринків.

У МВС нагадують, що штраф за користування підробленими довідками чи сертифікатами сягає 850 грн та до 2 років ув’язнення. А на тих, хто виготовляє і збуває підроблену медичну документацію чекає штраф 17 тис грн та до 5 років за гратами.

Штрафи за неносіння маски

За тим, чи дотримується українці карантину, стежитимуть також сотні мобільних бригад. Вони проводитимуть рейди та слідкуватимуть за тим, чи люди дотримуютьться правил карантину, зокрема, чи носять маски. Порушників обіцяють карати штрафами. Про це розповів Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко 16 жовтня в інтерв’ю Радіо свобода.

Всього створено 900 таких бригад. Очільник МОЗ обґрунтовує таке рішення тим, що необхідно дотримуватися протиепідемічного режиму, щоб бачити реальні результати від карантинних обмежень.

При цьому, вакцинованим людям також потрібно носити маску. Інспектори мобільних бригад будуть складати адмінпротоколи за порушення карантинних вимог, а також проводити роз’яснювальну роботу.

Оксана ЧОПАК

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Прокуратура вимагає скасувати дозвільні документи для ведення будівельних робіт на привокзальній площі в Мукачеві
15:27
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Всі новини