119882
17:58 18.102021

VI День Закарпаття в Брюсселі супроводжував великий інтерес

Життя 2704

Після року перерви депутат Європарламенту закарпатського походження від партії «Фідес» Андрея Бочкор знову організувала День Закарпаття в Брюсселі, який уже можна назвати традиційним. Він відбувся 13 жовтня в Культурному центрі ім. Ліста. Головна тема цьогорічного, уже шостого заходу – позбавлення прав закарпатських угорців у світлі прагнення України інтегруватися до Європейського Союзу.

Участь у панельній дискусії взяли євродепутат Андрея Бочкор, єврокомісар з питань розширення і сусідства ЄС Олівер Варгеї, голова Товариства угорської культури Закарпаття, депутат Закарпатської обласної ради Василь Брензович.

Андрея Бочкор, зокрема, підкреслила: «Угорці Закарпаття в останні роки опинилися в дуже складній ситуації, тому важливо використовувати всі міжнародні форуми, аби наголосити, що вони відстоюють свої права на мову та освіту, водночас підтримуючи шлях України до європейської інтеграції й прагнучи, щоб країна стала справді демократичною і в ній дотримувалося верховенство права».

За словами голови ТУКЗ-КМКС Василя Брензовича, якщо Україна дійсно хоче наблизитися до Європи, у першу чергу їй потрібен економічний та інфраструктурний розвиток, чого досі не вдалося досягти, оскільки не побудовано нових пунктів пропуску, автомагістралей і залізничних мереж. Як наголосив політик, Київ, замість того, щоб приділяти увагу розвитку, займається обмеженням використання мов нацменшин. «Європа також зацікавлена ​​в тому, щоб її найбільший сусід – Україна – був стабільною державою, де поважають права людини. Адже європейські лідери часто говорять, що Європейський Союз – це спільнота цінностей, а не лише економічний союз». За словами політика, питання прав закарпатських угорців слід розглядати не через російсько-український конфлікт, як це часто робить Київ, бачачи ворога там, де його немає. На думку Василя Брензовича, європейська інтеграція не обійдеться без лояльності до прав нацменшин.

Після панельної дискусії учасники заходу подивилися виступ берегівського фольк-гурту «Шодро» за участю акторки Закарпатського обласного угорського драматичного театру Мелінди Орос. Краяни обіграли тему страждань угорського селянського світу, що живе в меншості, за допомогою музичних, танцювальних та прозових номерів. Після культурної програми присутні скуштували одну зі страв закарпатської кухні – їх пригостили супом з квасолею та капустою. VI День Закарпаття в Брюсселі мав великий успіх, адже, незважаючи на карантинні обмеження, подію відвідала чимала аудиторія.

ev/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах