119807
18:53 15.102021

Стартує проєкт «Врятуй Долину Нарцисів»

Життя 7673

ГО «Дунайсько-Карпатська Програма» спільно із нашим партнером Карпатським біосферним заповідником та за підтримки німецької компанії ORTOVOX та Європейської асоціації охорони природи (EOCA)  розпочали проєкт аби зберегти унікальну територію –«Долину Нарцисів» та її багате біорізноманіття!

Кліматичні зміни, наслідки меліорації, занепад традиційного природокористування призводять до регулярного зменшення популяції нарцису. Без системних активних заходів врятувати її практично неможливо.

В рамках проєкту буде відновлено найбільш критичну частину “Долини Нарцисів”. Серед заходів, зокрема:

  • підвищення рівня ґрунтових вод
  • відновлення режиму підтоплення
  • видалення кущів та дерев.

Проєкт буде реалізовано за фінансової підтримки німецької компанії ORTOVOX, яка займається виготовленням туристичного спорядження, а два цехи цієї компанії розміщені на Закарпатті. Для ORTOVOX це перша фінансова спроба підтримки природоохоронного об’єкта. 

Зміна клімату, що спричиняє низький рівень зволоженості, пожежі та заростання долини загрожує великій кількості рідкісних видів рослин й тварин на цій території.

Основне завдання проєкту – збереження вологої луки з домінуванням нарцису у межах природної та традиційної антропогенної динаміки.

Серед перших кроків в рамках проєкту – забезпечити підтримання певного рівня зволоженості та періодичне затоплення.

Наступним кроком стане налагодження процесу викосу та випасу на території долини нарцисів, щоб уникнути заростання долини кущами. А також роботи із корчування кущів, що вже тут з’явилися впродовж останніх років. Ми не можемо покрити усі 256 га, а тільки невелику частину. Проте це допоможе стало зберегти ядро долини, яке власне активно відвідується туристами. 

І ще одна важлива частина цього проєкту – робота із місцевим населенням, щоб зупинити традиційні підпали сухої рослинності, які часто завершуються пожежами, зокрема, на території Долини Нарцисів, знищуючи її унікальне біорізноманіття. 

Ці важливі кроки допоможуть підтримати та зберегти унікальний куток України – “Долину Нарцисів”, та її біорізноманіття! 

ДОВІДКА:

Нагадаємо, на початку року Європейська асоціація охорони природи (EOCA) оголосила голосування за найкращий проект зі збереження територій та об’єктів дикої природи.

Проєкт “Врятувати Долину Нарцисів”, поданий ГО “Дунайсько-Карпатська Програма”, єдиний серед українських проєктів потрапив у фінальний етап у номінації “Місця дикої природи”.

Загалом до голосування у трьох номінаціях (“Вода”, “Ліси” та “Місця дикої природи”) було відібрано 17 з понад 250 проєктів з усього світу.

Український проєкт “Врятувати Долину Нарцисів” зібрав більше 4000 голосів!  І хоча за кількістю голосів ми не перемогли, німецька компанія ORTOVOX (на останньому етапі відбору), спільно із European Outdoor Conservation Association (EOCA)  підтримали проєкт.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах