119775
17:02 15.102021

Будинок-музей села Великі Береги на Закарпатті розпочав осінній робочий сезон

Життя 4866

Будинок-музей села Великі Береги 13 жовтня знову відкрив свої двері для шкільних занять. Із початком навчального року організатори ознайомили дітей із народними традиціями свята завершення збору врожаю винограду. Заняття зі школярами – майстер класи та ознайомлення з народними традиціями триватимуть протягом усього навчального року – відповідно до тематики свят різних пір року.

Будинок-музей села Великі Береги, який належить Закарпатському угорському інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, відіграє важливу роль у збереженні культурної спадщини, в закладі регулярно проводяться презентації угорських народних традицій, організовані громадською організацією «Про Культура Субкарпатіка».

Перше осіннє заняття відкрила координаторка будинку-музею Адель Гал. Вона повідомила, що програму заходу склали, орієнтуючись на вік школярів, які навідалися в гості. Заняття розпочалися з презентації процесу виготовлення діжок та необхідних для цього інструментів, що представив майстер із села Шаланки Аттіла Ласло. Затим діти взяли участь у майстер-класі з виготовлення композицій із кукурудзяного листя.

Цього року Великоберезький будинок-музей отримав престижну відзнаку від Асоціації краєзнавчих музеїв Угорщини – Премію «Будинок-музей року». Асоціація вперше присудила цю відзнаку будинку-музею за межами країни. Її нещодавно вручили президенту Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ільдиці Орос та ректору вишу Іштвану Черничку. Тож у рамках заходу організатори розмістили на стіні будівлі символічну табличку про отримання престижної відзнаки.

«Працівники будинку-музею розцінюють цю нагороду як величезне визнання їхньої роботи, але ще більшим свідченням потрібності їхньої праці є велика зацікавленість програмами, які організовуються в закладі», – наголосила директор громадської організації «Про Культура Субкарпатіка» Маріанна Паллагі та висловила щиру вдячність Адель Гал, яка з відданістю координує роботу будинку-музею, організовує та втілює заходи на високому рівні.

Консул Генерального консульства Угорщини у м. Берегові Ангела Бейкешіне Лукач у своїй вітальній промові наголосила на важливості збереження народних традицій та передачі їх наступним поколінням, що втілюється у будинку-музеї. «Велькоберезький музей – це будинок скарбів… Збереження традицій – це виконання народних пісень, згадуванням старих ремесел, але найголовніше – це те, що ми зберігаємо в серці – тому що саме це ми передамо нащадкам», – підкреслила дипломат.

Школярі з Фанчикова із великою зацікавленістю ознайомилися з процесом виготовлення діжок, долучилися до майстер-класу з рукоділля та народних ігор. Заняття завершилося уроком із вивчення народних танців під супровід фольк-гурту «Кокаш» та народних пісень на тематику свята завершення збору врожаю винограду. Після цього школярів пригостили солодкими смаколиками, виготовленими в печі.

Захід, організований ГО «Про Культура Субкарпатіка», відбувся за підтримки Фонду ім. Шандора Чорі.

lexi/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини