119674
09:00 12.102021

Спілка закарпатських угорських багатодітних сімей провела «Сюреті бал»

Життя 2957

Традиційне свято завершення збору винограду «Сюреті бал» Громадська організація «Спілка закарпатських угорських багатодітних сімей» провела в с. Яноші в готелі «Гелікон». Музичний супровід на заході забезпечив ансамбль «Божар». У рамках свята влаштували конкурс на краще домашнє печиво, розіграли лотерею та провели майстер-клас із танців.

Першим присутніх привітав голова громадської організації Йосип Торпої. «З огляду на велику зацікавленість правління спілки вирішило провести ще один бал цього тижня в Матійові», – повідомив він. Пан Торпої зазначив, що ми збираємо врожай не тільки у фізичному, але й символічному сенсі. Дякуємо Богові, що можемо бути тут. «Цей захід дуже потрібний, адже забезпечує якісне дозвілля», – наголосив він і подякував усім, хто долучився до організації свята.

Привітання від Генерального консула Угорщини в м. Ужгороді Йожефа Бачкаї передала консулка дипломатичної установи Олександра Чізмадіа.

Пастор реформатської церкви Гейза Качо, зачитавши уривок зі Святого письма, зазначив: «Збір урожаю винограду споконвічно був святом радості, коли ми збираємо останні плоди нашого саду. У такі моменти ми завжди висловлюємо вдячність, кажучи: «Усе, що я маю, – результат роботи не тільки моїх рук, але й Бога. Він благословив це». Пастор закликав саме до такої радості, коли в серці зберігається вдячність Всевишньому.

«Я завдячую Богу багато чим, але особливо тим, що зростав у великій родині», – зазначив очільник яношівської парафії Міклош Егреші, поділившись яскравими спогадами про дитинство. Затим попросив Божого благословення на присутніх.

Відтак до гостей звернувся Генеральний консул Угорщини в м. Берегові Матяш Сіладі. «Я із задоволенням прийшов на захід, тому що святкувати з багатодітними сім’ями – це нагода отримати чудові враження, наповнитися силою», – підкреслив дипломат. Він згадав передбачення Гердера про те, що угорська нація та мова вимруть за короткий час. «Що ж, можемо повідомити Гердеру, що угорська мова та нація не вимерли, і навіть черпали силу із негативного пророцтва», – зазначив консул, висловивши думку, що коло великих родин становить неабияку силу.

«Уряд Угорщини приділяє особливу увагу підтримці сімей закордонних угорських громад, ознаки чого відчуваєте й ви. Багатодітні родини Карпатського басейну, зокрема Закарпаття, заслуговують на це, адже є найсильнішим, живим спростуванням пророцтва Гердера про смерть угорської нації», – підсумував Матяш Сіладі.

Після вітальних промов гостей заходу пригостили, а потім відкрився танцпол. За допомогою викладача берегівського інституту Ласла Сіладі батьки представили елегантний грецький танець. Педагог повідомив нашому виданню, що танець «Зорба» учасники дійства вивчили з власної ініціативи, не шкодуючи свого вільного часу. Протягом вечора Ласло Сіладі та його дружина продемонстрували чимало танцювальних рухів. Таким чином у приміщенні запанувала радісна святкова атмосфера. Присутні станцювали, зокрема, і молдавський танець рук та єврейський танок у колі.

Після вечері розіграли лотерею, переможці якої отримали цінні подарунки.

Захід відбувся за підтримки Фонду ім. Габора Бетлена та уповноваженого міністра, відповідального за розвиток співпраці області Саболч-Сатмар-Берег і Закарпаття, а також координацію Програми розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну Іштвана Грежі.

Янош Товт/Tóth János/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах