119651
16:17 8.102021

Які нові медичні послуги можуть отримати пацієнти з розладами психіки і поведінки на Закарпатті

Життя 2883

Психіатрична допомога стає ближчою до пацієнта. З 1 жовтня люди з розладами психіки і поведінки можуть отримати безоплатні препарати за програмою “Доступні ліки” у 182 аптеках Закарпатської області. А мобільні мультидисциплінарні команди нададуть необхідну допомогу за місцем перебування пацієнта. Такі команди вже створили три медзаклади на Закарпатті.

10 жовтня відзначається Всесвітній день психічного здоров’я. Цей день покликаний привернути увагу до психічних захворювань.

В Україні допомога людям з розладами психіки та поведінки передбачена Програмою медичних гарантій. Це означає, що пацієнти можуть отримати необхідні медичні послуги безоплатно.

Національна служба здоров’я України оплачує надання допомоги людям з розладами психіки за такими пакетами: “Стаціонарна психіатрична допомога”, “Амбулаторна допомога” та новий – “Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами”.

Яку допомогу можна отримати безоплатно?

По-перше, звернення до психіатра є безоплатним і для цього не потрібне електронне направлення. Всі необхідні аналізи та інструментальні дослідження, огляд, динамічне спостереження тощо – входить в безоплатну послугу. У разі потреби лікар може направити на стаціонарне лікування.

В стаціонарі пацієнту безоплатно надається необхідний обсяг психіатричної допомоги, формування індивідуального плану лікування та реабілітації, лабораторні та інструментальні дослідження, психодіагностичні тести у динаміці тощо.

За готовність надати стаціонарну психіатричну допомогу одному пацієнту медичні заклади отримують 7947 грн. Тариф може бути вищим, що залежить від складності випадку та готовність надавати допомогу в умовах інтенсивної терапії.

У Закарпатській області 6 медичних закладів уклали договір на надання психіатричної допомоги. З 1 квітня НСЗУ виплатила їм 30 млн грн.

Важливе нововведення цього року – початок роботи мобільних мультидисциплінарних команд. Завдяки цій послузі психіатрична допомога стає ближчою до пацієнта. Після завершення гострого перебігу хвороби та стабілізації стану пацієнт може продовжити лікування вдома. Мобільна мультидисциплінарна команда виїжджає до пацієнта і надає йому допомогу за місцем перебування, відповідно до індивідуального плану лікування, складеного у співпраці з пацієнтом.

Ця послуга передбачена у пакеті “Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами”. Робота мобільних команд передбачає психіатричний огляд та допомогу, індивідуальний план лікування і реабілітації – із залученням пацієнта або його законного представника, необхідні психодіагностичні тести в динаміців та контроль за станом пацієнта, амбулаторні візити до одужання або стійкої ремісії. Родичі або законні представники осіб з розладами психіки та поведінки можуть розраховувати на психологічну підтримку медиків мобільної бригади. Їх навчать технікам самодопомоги та методам психологічної підтримки.

Тариф на медичні послуги з психіатричної допомоги визначається, як глобальна ставка за 1 команду на місяць, та становить 50 535 гривень на місяць.

У Закарпатській області дві медзаклади уклали договір з НСЗУ на надання психіатричної допомоги мультидисциплінарними командами. З липня їм виплачено понад 101 тис. грн.

Безоплатні ліки для людей з розладами психіки і поведінки

Держава забезпечує безоплатними ліками пацієнтів протягом стаціонарного та амбулаторного лікування.

З 1 жовтня цього року люди з розладами психіки та поведінки, зокрема, посттравматичним стресовим розладом, шизофренією, афективними розладами, депресією та невротичними розладами – можуть отримувати лікарські засоби безоплатно або з незначною доплатою, у рамках програми “Доступні ліки”.

В її перелік входять 30 торговельних назв препаратів для лікування розладів психіки та поведінки. З них 13 є повністю безоплатними. Ці ліки можна отримати в аптеках, які мають договір з НСЗУ.

До 1 жовтня пацієнти купували ці ліки або повністю за власний кошт, або мали пільги в межах місцевих бюджетів. Тобто у кожному регіоні доступ до безоплатних ліків був різним і залежав від фінансової спроможності громади.

Для того, щоб отримати препарати за програмою “Доступні ліки” потрібен електронний рецепт. Для пацієнтів із розладами психіки і поведінки е-рецепт формує психіатр на основі індивідуального плану лікування. В індивідуальному плані лікар-психіатр фіксує діагноз пацієнта та призначення відповідних ліків.

Про це інформує НСЗУ прес-служба.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини