119615
17:01 7.102021

У Берегові вшанували пам’ять мучеників Угорської революції 1848–1849 років

Життя 2834

Берегівський міський осередок Товариства угорської культури Закарпаття 6 жовтня вшанував пам’ять мучеників Угорської революції 1848–1849 років. Захід відбувся на території колишнього родинного маєтку Перені.

6 жовтня нагадує кожному угорцю про сумні сторінки історії, адже цього дня в 1849 році після придушення визвольної боротьби в м. Арад були страчені 13 угорських офіцерів, а в Будапешті – голова уряду Угорщини. У зв’язку з черговою річницею цих трагічних подій ТУКЗ-КМКС та інші угорські громадські організації вшановують пам’ять героїв революції й визвольної боротьби.

Як і минулого року, меморіальний захід у Берегові відбувся в саду колишнього родинного маєтку Перені, адже тут 18 листопада 1783 року народився барон Жігмонд Перені, який також загинув мученицькою смертю після придушення Угорської революції 1848–1849 років.

Захід розпочався з виконання національної молитви. Затим присутніх привітала вчителька Берегівського ліцею ім. Габора Бетлена Марта Рішко.

Участь у меморіальному дійстві взяли, зокрема, Генеральний консул Угорщини в м. Берегові Матяш Сіладі, директор Професійного коледжу Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Каталін Шовш, секретар ТУКЗ-КМКС з питань політики та комунікації Кароліна Дорчі, секретар з питань культури ТУКЗ-КМКС Ласло Молнар, директор громадської організації Pro Cultura Subcarpatica Маріанна Паллагі, заступник голови Берегівської міської територіальної громади Гейза Орос, голова Берегівського міського осередку ТУКЗ-КМКС Іштван Молнар та настоятель римо-католицької парафії в м. Берегові Янош Молнар.

«Свобода і боротьба за неї завжди були особливо важливими для угорської нації, а ті, хто пожертвував своїм життям заради свободи, є її синами і найбільшими героями», – наголосив Генконсул Матяш Сіладі у своєму виступі, згадуючи мучеників.

Він підкреслив, що пам’ять про зразковий патріотизм 13 арадців та барона Жігмонда Перені треба зберігати і брати з нього приклад, оскільки герої потрібні й у наші нелегкі часи.

«Сьогодні ми згадуємо мучеників, котрі з Божою поміччю пожертвували найдорожчим – своїм життям – заради цінностей, які вважали важливими і не могли від них відректися», – наголосив отець Янош Молнар. За його словами, згадуючи мучеників, ми завжди захоплюємося життям та мужністю людей і відзначаємо, на що здатна людина завдяки Божій милості. Промову духовний пастор завершив спільною молитвою.

Іштван Молнар під час виступу згадав про основні моменти життя барона Жігмонда Перені та його діяльність. Зокрема зазначив, що йому було 64 роки, коли розпочалася визвольна боротьба, він мав багато заслуг. Перені працював головним нотаріусом, був поважною і шанованою людиною, до слів якої дослухалися.

Дуже поважав Жігмонда Перені навіть сам прем’єр-міністр і президент Угорщини в період Угорської революції Лайош Кошут: «Видатна постате, яка з тих часів вирізняєшся своєю унікальністю, я вклоняюся тобі, твоїй пам’яті… Мій майстре!»

Під час меморіального заходу виступили учні Берегівського ліцею ім. Габора Бетлена, котрі продекламували низку тематичних віршів.

На завершення присутні вклонилися пам’яті мучеників та поклали вінки до меморіальної дошки на стіні будинку Перені.

Крістіан Копінцу//Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах