119512
12:48 6.102021

«Я можу і Ти можеш» – в Ужгороді відбулася пресконференція за результатами унікального проєкту для людей з інвалідністю

Життя 5618

У вівторок, 5 жовтня, о 15:30 в Ужгородському прес-клубі відбулася пресконференція Закарпатського регіонального центру соціально-трудової реабілітації та професійної орієнтації «Вибір» на тему «Я можу і Ти можеш».

Про результати реалізації цього унікального проєкту та перспективи подальшої допомоги людям з інвалідністю і привернення уваги суспільства до людей з інвалідністю розповіли безпосередні учасники та реалізатори цієї програми: координаторка проекту Василина Марко, керівниця Управління міжнародного співробітництва та інновацій Ужгородської міської ради Вікторія Тарахонич, психологиня Каріне Карапетян, фізичний терапевт Микола Пилявський та менеджерка проєкту Леся Носенко.

На початку презентації менеджерка проєкту Леся Носенко заявила, що як відомо, він вже мав завершитися, але було враховано поточну ситуацію і керівництво прийняло рішення продовжити його роботу ще на 6 місяців (до квітня 2022 року). «Як відомо, наша основна цільова група це люди з інвалідністю, які до того ж є у групі ризику і нам насправді досить важко вже організувати правильно, але ми намагаємося це робити постійно…

Також, що важливо, в рамках цього проєкту нам взалося значно покращити матеріально-технічну базу центру і це безперечно буде допомагати нам у роботі. Крім цього, в рамках проєкту ми розробили цілу сесію невеличких відео-роликів, які пов1язані з психологісною та фізичною мотивацією».

Під час пресконференції Василина Марко зазначила наступне: «Як відомо, наш центр має на меті залучення як молоді, так і дорослих громадян з інвалідністю до суспільно корисної праці. І, ми розуміємо, що здоров’я людини у даному випадку відіграє надзвичайно важливу, а можливо, і найважливішу роль. Саме тому ми і працюємо, та намагаємося допомагати нашим землякам для того, щоб вони могли за можливості повноцінно почувати себе, працювати хоча б кілька годин на день, навчатися, або просто жити.

Я сама є таким прикладом, де не дивлячись на вік і хворобу продовжую жити і працювати, хоча вже могла давно сидіти вдома на пенсії. І я дуже вдячна за колосальну підтримку всі і кожному у нашій команді, бо без них я не була б такою, якою є зараз перед вами.

Тому ми будемо і далі працювати, допомагати, людям і, врешті-решт якісно завершимо наш проєкт».

Зі свого боку Тетяна Тарахонич наголосила на наступному: «Я дуже вдячна нашим партнерам із Закарпатського регіонального Центру соціально-трудової реабілітації та професійної орієнтації «ВИБІР», які нас запросили до реалізації цього важливого проєкту, адже він дуже благородний та дуже на часі… Проте, в силу факторів пандемії та певних кадрових змін проєкт у нас трохи затягнувся, але ми поросили про його пролонгацію і, сподіваємося, що все у нас вийде».

Каріне Карапетян у свою чергу звернула увагу присутніх на психологісних аспектам проєкту, зокрема, у його важливості у поєднанні із фізіологічними тренінгами, які проводилися разом із Миколою Пилявським. «У нас був цілий ряд тренінгів в Ужгороді, Мукачівському та Свалявському районах, маємо досвід і онлайн-тренінгу, бо, як ви самі знаєте, пандемія та карантин внесли суттєві зміни у наше життя.

До речі, через  пандемію та карантин ми вже проводимо консультації і в онлайн, і в офлайн форматах. Маємо навіть групові заняття онлайн.

І, до слова, серед наших пацієнтів є дуже багато людей, які є надзвичайно цілеспрямовані та своєю активною життєвою позицією навіть нас надихають».

До відома, даний проєкт під назвою «Соціальна турбота про здоров’я» реалізовується Закарпатським регіональним Центром соціально-трудової реабілітації та професійної орієнтації «ВИБІР» за фінансової підтримки Програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020 (повна назва проєкту: «Удосконалення послуг з догляду за здоров’ям в соціальних закладах») ще з листопада 2019 року.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
У Мукачеві відкрили новий театральний простір
14:10
Всі новини