119493
17:02 5.102021

Філії Центру професійної освіти ім. Еде Егана спільно відкрили навчальний рік

Життя 3366

4 жовтня в реформатській церкві села Велика Добронь відбулося спільне урочисте відкриття навчального року Великодоброньської, Берегівської та Пийтерфолвівської філій Центру професійної освіти ім. Еде Егана Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ. До занять на 12 відділеннях приступили 198 першокурсників.

Урочистості розпочалися внесенням прапорів навчальних закладів. Затим до присутніх звернувся пастор Великодоброньського округу реформатської церкви Андраш Коложі, котрий зачитав, зокрема, слова Послання св. апостола Павла до римлян 8:31 «Коли за нас Бог, то хто проти нас?»

Після виконання гімну виступив директор Великодоброньської філії Центру професійного навчання Янош Балог. Він пригадав початок її роботи у 2019 році, коли вчитися на чотирьох відділеннях почали 110 студентів. Заклад відкрився з метою професійної підготовки закарпатських угорців, майбутніх спеціалістів, які затребувані на ринку праці. Центр професійного навчання ім. Еде Егана у 2020 році розширився Пийтерфолвівською та Берегівською філіями, тож професійну освіту нині вже надають у трьох закладах.

У Великій Доброні на перший курс цього року вступили 88 краян за 9 спеціальностями, у Берегові – 56 за п’ятьма, у Пийтерфолво – 54 за шістьма. На другому курсі загалом навчається 131 закарпатець, тож загальна кількість студентів у трьох філіях становить 329 осіб.

Пропозиція спеціальностей збільшується з року в рік, адже враховуються потреби ринку праці. Цьогоріч навчання розпочалося за п’ятьма новими спеціальностями: спортивний тренер, модельєр, реабілітолог, технік, електрик.

Янош Балог висловив вдячність уряду Угорщини за підтримку закарпатських Центрів професійного навчання, яка здійснюється через Закарпатський угорський інститут, а також навчальним закладам-партнерам в Угорщині, де студенти з нашого краю вчаться ледь не пів навчального року.

Звертаючись до першокурсників, директор наголосив: «У нинішній час успішним професіоналом може бути лише той, хто постійно розвивається. Тож отримані в нас знання – це лише гарна основа, яку потрібно вдосконалювати в подальшому. […] Про майбутнє треба не мріяти, а боротися за нього! Сумно бачити, скільки талановитої закарпатської молоді виїжджає за кордон у пошуках кращого життя, блукає з країни в країну з непостійним працевлаштуванням, відмовляючись від своєї ідентичності в обмін на можливості більшого заробітку. Моє серце сповнене вдячності, коли я дивлюся на цих молодих людей, які обрали для себе інше життя».

«Це завжди мотивує, коли бачиш безмежні можливості, які створюються завдяки спільним бажанню, ініціативі, дії», – наголосила заступниця держсекретаря з питань професійного навчання та підвищення кваліфікації міністерства технології Пелешкеї Габорне.

З початком на Закарпатті у 2019 році професійного навчання угорською мовою молодь виходить на ринок праці з конкурентоспроможними професійними знаннями. «Це зміцнює закордонні угорські громади, а також сприяє транскордонним інвестиційним можливостям угорських компаній, процвітанню угорського народу», – підкреслила заступниця держсекретаря.

Державний секретар з питань національної політики Угорщини Арпад Янош Потапі та уповноважена прем’єр-міністра Угорщини Каталін Сілі привітали учасників заходу в листі.

«Інвестиціями та підтримкою освіти уряд Угорщини й надалі продовжує втілювати ключову мету національної політики – подальше зміцнення ідентичності угорської спільноти, навчання рідною мовою та сприяння добробуту молоді на її батьківщині. Ми вважаємо, що збереження ідентичності національних меншин може бути досягнуте лише шляхом збереження й покращення навчання рідною мовою на всіх рівнях освіти», –ідеться у вітанні Арпада Яноша Потапі.

Каталін Сілі у своєму листі наголосила: «Як це було споконвічно, нехай залишається й надалі: ми повинні передавати професію наступним поколінням, передавати знання батьків дітям, адже так передаються традиції, культура, мова, життя».

Відтак першокурсники склали присягу, текст якої зачитав Бенце Матей Палко.

Після рукостискання з ректором Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, директорами Великодоброньської, Берегівської та Пийтерфолвівської філій Центру професійного навчання ім. Еде Егана Яноша Балога, Іштвана Надя та Ленарда Поліна, а також очільниками угорських навчальних закладів-партнерів Центру студентів урочисто посвятили в першокурсники.

Хор Великодоброньської філії Центру професійного навчання виконав пісню під музичний супровід на гітарі викладачки Естер Балог та першокурсника Пейтера Фазекаша і другокурсника Гейзи Костю на скрипці.

Канцлер Центру професійного навчання міста Матесалка (Угорщина) Янош Рошташ у своєму виступі підкреслив: «Оцінюючи результати спільної роботи, я дійшов висновку, що ми перебуваємо в найкращому місці: у навчальному закладі, де живуть знання; у громаді, яка говорить, думає та мріє тією ж мовою; серед друзів, які допомагають одне одному, зберігають вірність; у церкві, де відчувається любов Всевишнього».

Після привітання першокурсниця Єва Дока продекламувала вірш місцевого поета Шандора Варги.

«Центр професійного навчання носить ім’я Еде Егана, який у ХІХ столітті за підтримки тодішнього угорського уряду започаткував програму економічного розвитку в Північній Угорщині, що мала на меті сприяти розвитку сільських територій, добробуту людей, розквіту регіону», – пригадав ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Іштван Черничко. Незважаючи на те, що уповноважений міністра так і не зміг завершити свою роботу, результати його програми досі відчутні в нашому краї, додав очільник закладу.

«Центр професійної освіти на початку ХХІ століття також був створений за підтримки уряду Угорщини завдяки об’єднанню зусиль та співпраці угорських і закарпатських навчальних закладів. Його мета – допомогти якомога більшій кількості молодих людей отримати високий рівень знань та освоїти професію рідною мовою, що сприятиме їхньому безпечному життю на батьківщині», – наголосив Іштван Черничко. Він також підкреслив, що це навчання є свідченням українсько-угорського транскордонного співробітництва та попиту на навчання угорською мовою в Закарпатській області не лише у сфері вищої освіти, але й професійної підготовки.

На завершення урочистостей представники духовенства попросили Божого благословення на освітні заклади, першокурсників та всіх присутніх.

Олександа Чуга/Csuha Alexandra/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
У Мукачеві відкрили новий театральний простір
14:10
Всі новини