119485
08:30 5.102021

У Виноградові відкрилася персональна виставка художника Олександра Маринича

Життя 2810

У Галереї ім. Імре Ревеса в м. Виноградові 1 жовтня відкрилася персональна виставка місцевого художника Олександра Маринича «Паралельні світи». Митець експонує 25 різноманітних за стилем робіт.

Під час урочистого відкриття першою до присутніх звернулася власниця виноградівської галереї Марта Товт, яка, зокрема, подякувала художнику Олександру Мариничу за підтримку ініціативи створення в місті виставкового простору. Щодо експонованих робіт Марта Товт зазначила, що вони різні за стилем і тематикою, тож кожен відвідувач зможе знайти щось близьке до душі. Вона також наголосила, що картини Олександра Маринича спонукають замислитися, і відзначила акварелі митця.

Генеральний консул Угорщини в м. Берегові Матяш Сіладі підкреслив, що виставки сучасних живописців та графіків демонструють безперервність мистецтва, тому відрадно, що приватна галерея Марти Товт надає сучасним художникам можливість представити свої роботи широкій публіці, а дизайн та інтер’єр виставкового залу приваблюють любителів мистецтва. Дипломат також високо оцінив багатогранність творчості Олександра Маринича, зокрема його сюрреалістичні роботи.

Консул Іштван Дєбнар теж поділився враженнями з присутніми й відзначив пастелі художника.

Керівниця офісу Виноградівського районного осередку ТУКЗ-КМКС Каталін Кудрон згадала Олександра Маринича як свого вчителя фізики та креслення. Вона відзначила його людяність і розповіла, що, крім уроків, він також вів гурток малювання, який вона залюбки відвідувала.

Після цього виступив і сам художник. Він подякував організаторам виставки, на якій представив свої роботи, створені за останні 2–3 роки. Олександр Маринич зазначив, що кожна виставка – це своєрідний виклик для митця, певний меседж сьогоднішньому та майбутньому поколінню. Розповідаючи про свої вподобання, сказав, що віддає перевагу не живопису, а графіці, хоча для неї потрібно більше часу, а торкаючись планів, зазначив, що в майбутньому має намір більше малювати маслом.

З нагоди відкриття персональної виставки ми поспілкувалися з Олександром Мариничем. Він повідомив, що зі світом живопису ще в 6-річному віці його почав знайомити дідусь, художник Іван Торняй, але до графіки митець звернувся дещо пізніше, у 8-му класі. Коли в школі вивчали твір Миколи Гоголя «Мертві душі», він уже намалював серію портретів героїв книжки. Вищу освіту Олександр Маринич здобув за спеціальністю «Фізика» в Ужгородському державному університеті (нині – національному), пізніше закінчив факультет міжнародних відносин, а також отримав третю вищу освіту в Московському університеті образотворчих мистецтв ім. Крупської за спеціальністю «Живопис та графіка». Його перше місце роботи було в комерційній рекламній компанії в Ужгороді, де він працював інженером-конструктором, згодом інженером, а потім і керівником конструкторського бюро Виноградівського керамічного заводу. Після цього викладав фізику у Виноградівській середній школі ім. Жігмонда Перені, де також вів гурток із малювання. Нині художник займається «лише» репетиторством та творчою діяльністю. Його роботи можна знайти в багатьох приватних колекціях Угорщини, Словаччини, Чехії, США, Канади, Росії, Ізраїлю, Швеції, Австрії та Австралії.

Як зізнається художник, з усіх стилів йому найближчий сюрреалізм, оскільки допомагає краще зобразити не тільки поверхню речей, але й сили, що стоять за нею. Утім малює і в реалістичному стилі, зокрема пейзажі. Одна з таких робіт «Тиса біля Текова» експонується на виставці.

З техніки живопису йому найбільше до вподоби акварель та акрил. Перша тому, що він любить виклики, адже малювати аквареллю потрібно швидко і впевнено, мати тверду руку. А от акрил йому подобається, бо повільно сохне й добре зберігає кольори. Якщо використовувати його для графіки, можна досягти сильного контрастного ефекту. Художник працює також із гуашшю та олійною фарбою. Наразі планує займатися більше олійним живописом, зокрема із застосуванням графічних тем.

Графічні роботи Олександр Маринич пише олівцями, чорнилом та гелевою ручкою. Але застосовує й змішані техніки, як, наприклад, на експонованих картинах, виконаних олівцем і тушшю. Роботи, створені з поєднанням чорнила, акварелі та акрилу, – це вже перехід від графіки до живопису. Митець любить використовувати туш для своїх графічних робіт, з одного боку, тому що це класичний графічний прийом, а з іншого – тому що для затінення малюються крапки та лінії, які найкраще виконуються тушшю.

Олександр Маринич створює пейзажі лише тоді, коли під час прогулянок на природі його зачепить якийсь гарний краєвид. У нього завжди з собою альбом та олівці, тож він одразу малює начерки, а вже потім картину.

Водночас найкраще продаються саме графічні роботи.

Пояснюючи назву виставки «Паралельні світи», художник зазначив, що обрав її, бо сюрреалізм і реалізм добре поєднуються, кожна людина живе у своєму окремому світі, але пліч-о-пліч з іншими, утворюючи таким чином паралельні світи, які є взаємопов’язаними в суспільстві…

Виставка Олександра Маринича працюватиме у виноградівській галереї до 1 листопада.

Мігай Лайош/Lajos Mihály/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах