119388
09:00 1.102021

В Україні безкоштовний інсулін видаватимуть тільки за електронним рецептом

Життя 6045

Із 1 жовтня пацієнти з діабетом зможуть отримати інсулін в будь-якій аптеці, яка працює за договором з Національною службою здоров’я України, показавши електронний рецепт. Це означає, що пацієнти з цукровим діабетом зможуть безоплатно або з доплатою отримати препарати інсуліну, а Національна служба здоров’я відшкодує цим аптекам вартість препаратів.

Чи має аптека такий договір, можна уточнити за номером 16 77. Це контакт-центр Національної служби здоров’я України. Де є найближча аптека з «Доступними ліками», можна перевірити й на сайті НСЗУ в розділі Е-дані.

На кінець 2020 року, за даними Державного експертного центру, на Закарпатті проживає 6251 особа з діабетом, яка потребує інсулін. Загалом в Україні понад 210 тисяч осіб мають цукровий діабет 1-го типу – інсулінозалежний, або дитячий. Усі вони потребують щоденного введення інсуліну.

Із 1 жовтня і до кінця року на програму виділено 660 млн грн. Цього достатньо, аби забезпечити всіх пацієнтів інсуліном безоплатно – за умови запровадження та дотримання певних чітких правил.

Щоб отримувати інсулін за програмою «Доступні ліки», пацієнту з діабетом потрібно прийти на прийом до ендокринолога. Це необхідно для того, щоб лікар створив індивідуальний план лікування і вніс його в електронну систему охорони здоров’я. В індивідуальному плані ендокринолог фіксує встановлений діагноз та призначення інсуліну із визначенням типу, виду та дозування. На основі індивідуального плану лікування буде формуватися електронний рецепт на препарати інсуліну.

Індивідуальний план лікування пацієнта складає виключно ендокринолог, який приймає амбулаторно. У подальшому за вже встановленим ендокринологом планом лікування повторні рецепти зможе виписувати й сімейний лікар. І це полегшує доступ пацієнта до необхідного лікування.

Важливо зазначити, що сімейний лікар може виписати електронний рецепт лише за встановленим ендокринологом планом лікування і не може змінити призначення ендокринолога. Якщо тієї кількості інсуліну, які призначив ендокринолог, недостатньо, то сімейний лікар направляє пацієнта знову до ендокринолога для коригування або створення нового плану. А до кого звертатись за повторним рецептом, пацієнт обирає самостійно.

Щодо інших напрямів програми «Доступні ліки», то на сьогодні держава вже відшкодовує вартість ліків проти серцево-судинних захворювань (у т. ч. і профілактику інфарктів та інсультів), бронхіальної астми та цукрового діабету ІІ типу. Програма включає 293 лікарські засоби, 70 із них пацієнти можуть отримати повністю безоплатно, а інші з доплатою.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах