119353
11:56 30.092021

На Закарпатті відзначають День усиновлення

Життя 5019

30 вересня в Україні – День усиновлення. Це свято батьків і дітей, працівників служб у справах дітей та усіх причетних до цієї справи.

За законодавством, усиновити можна дитину, яку покинули в пологовому будинку, після досягнення нею двомісячного віку або через два місяці від того моменту, коли дитину покинули. Усиновленню підлягають і діти, чиї батьки позбавлені батьківських прав.

На Закарпатті 2035 дітей сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. За 9 місяців поточного року в області усиновлено 35 дітей. З них 26 – громадянами України та 9 – іноземцями.

Про це під час брифінгу розповіла Світлана Якімеліна, начальниця служби у справах дітей Закарпатської ОДА.

– У нас зменшується кількість дітей, які підлягають усиновленню. До прикладу, ще два роки тому, на обліку було 549 дітей. Зараз ця цифра зменшилася на 10% – 498. За 9 місяців поточного року ми взяли на облік 71 дитину, яка може бути усиновлена. Хоча був час, коли ми брали і по 200 дітей на облік. Завжди була така ситуація, що люди хотіли усиновити малюків. Зараз у нас є так, що з дітей, які підлягають усиновленню 92% – це діти старше 6-річного віку. Малеча становить всього 1,5%.

Загалом на Закарпатті проживає 631 усиновлена дитина. До досягнення ними 18 річного віку, служби у справах дітей Закарпатської ОДА, продовжують за ними контроль. Спеціаліст навідується в сім’ю, аби побачити, в яких умовах і як живе усиновлена дитина, – розповідає Світлана Якімеліна.

Цьогоріч в області не було випадків розусиновлення. На обліку подружніх пар перебуває 39 сімей, які би хотіли усиновити дитину. І також 7 осіб, які не перебувають у шлюбі, але мають право на усиновлення дитини.

Також Світлана Якімеліна наголосила на тому, що нині діє форма патронату над дитиною, якою тепер теж займається служба у справах дітей.

Це вид тимчасового догляду, виховання та реабілітації дитини у сім’ї на період подолання дитиною та її батьками складних життєвих обставин. Мова йде про 3-6 місяців. Сімейний патронат – це «швидка сімейна допомога» дитині та її сім’ї, яка передбачає: тимчасовий догляд, виховання та реабілітацію дитини в сім’ї патронатних вихователів; комплексну підтримку батьків дитини у вирішенні сімейних проблем та подоланні складних життєвих обставин; за неможливості повернення дитини у свою сім’ю – пошук для неї нової родини.

Наразі на Закарпатті є одна патронатна сім’я. Також в області діє п’ять закладів інтернатного типу, де перебувають діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах