119335
09:31 30.092021

У Берегові презентували путівник «Закарпаття угорськими очима»

Життя 2295

У Берегові відбулася презентація путівника «Закарпаття угорськими очима». Захід, організований Закарпатською угорською туристичною радою, провели в атріумі Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ.

Присутніх першим привітав заступник голови Закарпатської угорської туристичної ради, редактор книжки Йосип Торпої. А відтак коротко розповів про основні елементи путівника.

На презентації були присутні Генеральний консул Угорщини в місті Берегові Матяш Сіладі, консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Арон Чех, заступниця голови Закарпатської угорської туристичної ради Шарлота Чізмар, а також автори путівника – викладач історії Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ та Берегівського ліцею ім. Габора Бетлена Клара Недбал, співробітник кафедри географії та туризму Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Шандор Бергауер та історик, етнограф, викладач Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Барнабаш Кейс.

Автори путівника під час презентації розповіли про роботу над книжкою. Ішлося про структуру та зміст видання, його важливу роль.

Книжка містить відомості про архітектурні та історичні пам’ятки, гастрономічні особливості, традиції краю.

До створення путівника долучилися спеціалісти, для яких туризм на Закарпатті є частиною повсякденного життя. Серед них і Шарлота Чізмар, заступниця голови Закарпатської туристичної ради, котра займається сільським туризмом в області з 90-х років. Співавторка видання каже, що вважала вкрай важливим, аби, крім історичних, архітектурних пам’яток, у ньому була представлена й гастрономія Закарпаття.

«Путівник заповнив прогалину й став, по суті, знаковою роботою. Адже це перша книжка, яка розповідає про Закарпаття майже все, про що варто знати. Важливо, аби це видання було доступним для якомога ширшого кола», – наголосив Матяш Сіладі.

Книжку спочатку планували зробити на 300 сторінок, але зрештою інформацію виклали на 480. Відомості про історію, географію, гастрономію Закарпаття тощо доповнюють близько 600 фотографій Габора Туровці.

«Коли я вперше гортав путівник, у мене склалося враження, ніби кожна сторінка – це зізнання в любові рідному краю», – сказав Золтан Варйу, автор розділів про Верхньотисянський регіон.

На презентації зазначили, що путівник незабаром буде виданий також українською мовою, його переклад уже триває. Тож він стане доступним і для українських туристів.

Путівник був створений та виданий на замовлення Закарпатської угорської туристичної ради за підтримки Іштвана Грежі, уповноваженого міністра, відповідального за розвиток співпраці області Саболч-Сатмар-Берег і Закарпаття, а також за координацію Програми розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну.

(K. K./Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах