119242
14:16 28.092021

Відбулися загальні збори Берегівського районного осередку ТУКЗ-КМКС

Життя 4728

26 вересня у стінах Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ відбулися загальні збори Берегівського районного осередку Товариства угорської культури Закарпаття. Участь у заході взяли 87 делегатів 34 місцевих осередків організації.

На початку зборів присутніх привітав голова районного осередку Йожеф Шін, який після ухвалення питань порядку денного відзвітував про роботу за минулий рік. Звертаючись до членів організації, у контексті результатів минулорічних місцевих виборів, він наголосив: «Ми маємо сміливо займатися політикою, виконувати свої зобов’язання і йти до поставленої мети, що означає залишатися на батьківщині та берегти власну ідентичність. Щоб угорська спільнота й надалі існувала на Закарпатті, щоб і надалі було Товариство угорської культури Закарпаття, яке захищає наші інтереси».

Далі у своїй промові Йожеф Шін підсумував результати роботи за минулий рік, наголосивши, зокрема, на важливості успішної участі в місцевих виборах восени. За його словами, у деяких населених пунктах кандидати від «КМКС» Партії угорців України отримали 70–80% голосів виборців. Кандидати від КМКС здобули 64 мандати у радах різних рівнів області (районна – 15, рада Берегівської територіальної громади – 13, рада Косоньської ТГ – 9, рада Великоберезької ТГ – 12, рада Великобийганьської територіальної громади – 9, рада Батівської селищної громади – 6).

Йожеф Шін також наголосив на підтримці уряду Угорщини, адже завдяки йому в області було оновлено понад сто закладів освіти, культури, сфери охорони здоров’я, матеріальну допомогу отримують закарпатські угорські педагоги, працівники медичної галузі та закладів освіти і культури, ЗМІ, а в рамках Програми економічного розвитку Егана Еде відбувається значний розвиток сільського господарства та туризму.

Однак повсякденне життя й робота гальмуються атаками, які вимагають постійної боротьби за набуті права нацменшин, збереження можливості навчатися рідною мовою та використовувати її в суспільному житті.

Керівництво ТУКЗ-КМКС за підтримки угорської сторони розробило пропозиції з відкриття нових пунктів пропуску на кордоні, розвитку транспортної інфраструктури між двома країнами, будівництва об’їзної дороги навколо Берегова, припинення забруднення річки Тиса, вирішення проблеми поводження з відходами, вивчення питання роботи Мужіївського золоторудника та Солотвинського солерудника, відновлення залізничного сполучення Будапешт – Мукачево тощо.

Усе це нагальні питання, які значно впливають не тільки на життя закарпатців, але й на розвиток українсько-угорських відносин. «На завершення хочу побажати, аби в Україні нарешті був мир», – резюмував голова Берегівського районного осередку ТУКЗ-КМКС.

Під час зборів присутні проголосували за виключення з лав організації Ержебет Варги, оскільки вона брала участь у минулорічних виборах як кандидат від іншої політичної сили та вела передвиборчу кампанію проти кандидатів КМКС.

Крім того, багато уваги приділили й питанню приватизації сільськогосподарських ділянок, присутнім делегатам надали роз’яснення з приводу цього процесу.

Затим керівники фракцій «КМКС» ПУУ в місцевих радах Берегівщини розповіли про актуальні питання своєї роботи. Виступили Кароліна Дорчі з ради Берегівської територіальної громади, Ібоя Комарі з ради Великобийганьської громади, Ференц Барта з Косоньської ТГ та Арпад Горват із Батівської селищної громади.

Секретар з питань культури Товариства угорської культури Закарпаття під час виступу повідомив, що районний осередок минулого року не зміг провести масові заходи через карантинні обмеження, проте організував у вузькому колі кілька меморіальних. А після послаблення протиепідемічних обмежень у районі влаштували чимало масових дійств у традиційному форматі. У майбутньому заходи будуть проводитися залежно від розвитку епідемічної ситуації.

Після цього Генеральний консул Угорщини в місті Берегові Матяш Сіладі поінформував про результати кампанії вакцинації та стан справ із видачею «паспортів вакцинації». Протягом липня та серпня в трьох пунктах вакцинації на кордоні щеплення препаратом Janssen зробили 20 690 закарпатців. «Паспорти вакцинації» поступово доставляють у дипломатичні представництва Угорщини на Закарпатті (Генконсульства в Ужгороді та Берегові). Торкаючись проблем із перетином кордону, дипломат повідомив, що наразі тривають переговори з пошуку вирішення цього питання, зокрема щодо якнайшвидшого відкриття пункту пропуску «Велика Паладь – Надьгодош», розширення ПП «Астей – Берегшурань», а також цілодобової роботи всіх пунктів перетину кордону.

На завершення зборів відзнаки за продуктивну роботу вручили Ференцу Борто із села Шом та Ібої Комарі із села Мала Бийгань, котрі очолюють місцеві осередки Товариства угорської культури Закарпаття в цих населених пунктах уже понад 25 років.

CsA/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах