119170
17:31 26.092021

Мукачівський ліцей імені Святого Іштвана відзначив ювілей

Життя 4194

24 вересня у Мукачеві відбулося урочисте Богослужіння та святковий захід із нагоди 20-річчя заснування Католицького ліцею ім. Святого Іштвана.

Школа, заснована за дорученням Мукачівської дієцезії римо-католицької церкви Закарпатським обласним благодійним фондом «Карітас Святого Мартіна», відкрилася у 2001 році. У 2004 році їй було присвоєно ім’я Святого Іштвана. У 2015 році було відкрито нове крило навчального заклада, у 2018 році відбулася передача гуртожитку на шістдесят місць.

Урочисте Богослужіння з нагоди ювілею відбулося у кафедральному костелі Святого Мартина. Його провів єпископ Мукачівської дієцезії римо-католицької церкви Антал Майнек. Єпископ повідомив, що, крім відзначення ювілею навчального закладу, в цей день відзначають і річницю собору, який був освячений 24 вересня 1905 року. Єпископ попросив Божого благословення для студентів і працівників ліцею та вручив грамоту Pro Ecclesia директорці навчального закладу Ользі Кріштофорі.

Після Богослужіння урочистості продовжилися в актовому залі ліцею. Після виконання державного та національного гімнів зачитали привітання Державного секретаря з питань національної політики Угорщини Арпада Яноша Потапі. «Для збереження рідної мови, освіти, традицій, нашої громади, сімей та культури потрібно терпіння», – йшлося у привітанні Держсекретаря. У листі Арпад Янош Потапі запевнив про подальшу підтримку закарпатських угорців, щоб громада, яка живе на своїй батьківщині понад тисячу років, і надалі жила та процвітала на Закарпатті.

Консул Генерального консульства Угорщини у м. Ужгороді Едіна Альбертне Шімон під час виступу наголосила, що 20-річчя ліцею – надія та гордість для угорської громади Мукачева та Закарпаття. «Хто будує та засновує школу, безумовно, дивиться у майбутнє: оптимістично, з надією на краще, а не опустивши руки», – наголосила дипломат. Підтримка, надана урядом Угорщини, також служить для того, щоб дати молоді бачення майбутнього, щоб вона залишалася на батьківщині, навчалася і процвітала, зберігаючи рідну мову, самобутність та культуру», – підкреслила консул.

Після цього єпископ Антал Майнек пригадав обставини, за яких засновувався ліцей, початкові труднощі, зміни, що відбулися останніми роками, розвиток, щасливі та менш радісні моменти.

«Найважливішим аспектом діяльності нашого закладу є передача християнських цінностей. Наша мета – виховати наших студентів чесними, дорослими християнами», – зазначила директор ліцею Ольга Кріштофорі. За її словами, для працівників навчального закладу надзвичайно важливо, щоб учні здобули сучасні та ґрунтовні знання, розвивали любов один до одного, прагнули створити сім’ю та мали намір залишатися вдома, бути відданими угорцями. «Подяка за все і за всіх, за отриманий час і кожну мить, за можливості та перешкоди, за радощі й печалі, за успіхи та невдачі, за минуле, сьогодення та майбутнє, за всіх учнів, співробітників, роботу і втому, за достаток та нужду, за помічників, друзів, віру та надію», – резюмувала директор.

«Двадцять років тому ідея заснування ліцею, де діти двох націй могли б навчатися та виховуватись разом, народилася у людей із високою мотивацією та перспективою», – зазначила у свою чергу Катерина Крішинець-Андялоші, начальниця відділу освіти Мукачівської міськради. Вона подякувала римо-католицькій церкві за внесок та підтримку, завдяки чому Мукачево отримало ще одну угорськомовну школу і дитячий садок.

Вчитель Бейла Попович розповів присутнім про свою вдячність, про угорську ідентичність, про розбещеність світу, про свою любов і віру в Бога. «Є в нас щось життєдайне. Я дедалі більш переконаний в тому, що Всевишній призначив цю націю для життя», – підкреслив педагог.

«Церковні школи займають особливе та надзвичайне значення для угорців Закарпаття, особливо з огляду на нещодавні спроби обмежити використання угорської мови у навчальних закладах», – зазначив заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття Гейза Гулачі. На його думку, церковні школи є опорами угорськомовної освіти на Закарпатті, оскільки як недержавні заклади продовжують навчання угорською мовою, поєднуючи це зі збереженням християнських цінностей. «Сподіваємось, що церковні навчальні заклади продовжуватимуть виконувати це завдання і надалі виховуватимуть добрих християн із представників нашої нації», – підсумував він.

Після урочистих промов і привітань із віршами та піснями виступили учні ліцею.

Давід Шіион/Simon Dávid/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах