119148
12:33 25.092021

Навчальний рік у Закарпатському угорському інституті ім. Ференца Ракоці ІІ офіційно стартував

Життя 4552

24 вересня урочистості з цієї нагоди провели в реформатській церкві Берегова, що знаходиться одразу навпроти будівлі Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ (ЗУІ). Традиційно, розпочали святкування з виконання гімну, після чого члени гуртка стрільців з села Шаланки (Берегівського району) в історичних костюмах епохи куруців у супроводі студенток інституту внесли до храму історичні стяги Закарпаття.

На святкування прибуло чимало поважних гостей – представників дипломатичних установ, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, працівників освітніх закладів області, викладачів ЗУІ та духовенства.

Вітальне слово виголосив Степан Черничко, ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ. Керівник вишу зазначив, що за понад 25 років з дня заснування ЗУІ пройшов через складні випробування, однак завжди рухався вперед та розвивався.

«Кілька місяців тому, в цій самій церкві, свої заслужені дипломи випускників отримали 222 студенти. А вступити до нашого вишу цього року бажало понад 1390 школярів. Проте стати першокурсниками змогли лише 415 заявників – на 20 місць більше ніж минулого року. Ми постійно намагаємося покращувати умови проживання наших студентів та викладачів у гуртожитках, забезпечувати всіма необхідними для якісного навчання матеріалами та якісними підручниками», – розповів ректор вишу.

Під час урочистостей першокурсники склали свою першу присягу. Її текст зачитав студент І курсу спеціальності «Філологія» Левенте Сабов. Після чого й відбулося святкове посвячення першокурсників до лав студентів – символічним рукостисканням із ректором та президентом інституту і перше виголошення студентського гімну.

До присутніх звернулася й президент ЗУІ, Ільдіко Орос. Вона привітала присутніх і побажала студентам наснаги, терпіння та успіху у всіх їхніх починаннях: «Протягом п’яти років навчання ви почерпнете для себе багато нового, познайомитеся з новими дисциплінами та людьми. Проте пройде час і ви зрозумієте, що якщо після випуску не збагачуватимете вже отримані знання, то від вашого диплому залишитися тільки шматок паперу. Прийде усвідомлення того, що вчитися треба не лише заради отримання диплому, а для того, аби розширити власні горизонти, пройти складнощі та виклики, які зустрінуться на шляху».

У 2014 році радою Закарпатського угорського інституту ім. Ф.Ракоці ІІ було прийнято рішення, яке з часом переросло у незмінну традицію – під час відкриття навчального року вручати «Премію Ракоці». Цю нагороду щоразу отримують дві поважні особистості, які зробили вагомий внесок у становлення навчального закладу та його розквіт. Цьогорічними лауреатами премії стали секретар фонду «Maecenas Universitatis Corvini» Тібор Мішовіц та Дєрдь Герцог, який доклав чимало зусиль для розвитку угорськомовної освіти в краї. Крім того, в рамках святкування вручили й інститутські відзнаки – премію за відданість імені Томчані, пам’ятну медаль «За інститут імені Ракоці» та найкращому працівнику інституту імені Ракоці.

Завершились урочистості спільною молитвою за всіх студентів, після якої священнослужителі благословили студентів на легке навчання.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах