118941
20:12 21.092021

У Зарічеві на престольний празник пригощали бутербродами з червоною ікрою

Життя 5056

Різдво Пресвятої Богородиці, або Другу Пречисту церква східного обряду відзначає 21 вересня. Цього дня віряни вшановують пам’ять Пречистої Діви Марії, яка дала життя Ісусу Христу. Згідно з біблійними переказами, Марія з’явилася у подружжя Йоакима та Анни, яке до похилого віку не мало дітей. Від народження дівчинку оберігали від усіляких бід, готували до великого служіння Богу, яке почалось у трирічному віці походом до храму. Вшанування Марії відбувається під час кожного Богослужіння. Її батьки Йоаким та Анна також завжди згадуються на Службах.

Саме з цього – одного з 12 найбільших церковних свят – і починається новий  церковний рік (іде літургійний порядок Господніх, Богородичних свят. Днів святих, а також постів, загальниць та інших дат, встановлених церквою).

На Закарпатті на честь Богородиці зведено багато храмів.

Сьогодні Зарічево, що на Перечинщині, відзначило престольний празник Сяту Марю. Святкові Літургії відбулися за участі багатьох священнослужителів. Жінок, які носять ім’я Марія, привітали з іменинами. Варто зауважити, що Марія – поширене жіноче ім’я на Закарпатті.

Кореспондент «Карпатського об’єктива» побувала у церкві Різдва Пресвятої Богородиці Мукачівської греко-католицької єпархії. Освячена 20 листопада 2011 року владикою Міланом. На фасаді викарбувана дата «2007». Цього року, 22 вересня, відбулося освячення хреста, ділянки та наріжного каменя.

Після обходу церкви з традиційним читанням чотирьох Євангелій, миропомазання  була святкова трапеза.

– На день народження прийнято влаштовувати гостину, отож запрошуємо до святкового столу. Похоснуйте все, бо наші парафіянки дуже старалися, – звернувся до вірників настоятель церкви отець Володимир.

На багатому столі були бутерброди з червоною ікрою, сиром та ковбасою, котлети, різні м’ясні рулети, піца, перець, фарширований сирною масою, домашня випічка. Все було дуже смачно і всього було вдосталь. З напоїв – мінералка та солодка вода, кава.

У центрі села продавали традиційні різнокольорові лизала та пацюрки, дитячі іграшки та ікони.

Зарічево славиться хатою-музеєм «Лемківська садиба», яка відображає життя і побут однієї з етнографічних груп – лемків. Село лежить на річці Уж. Знаходиться на відстані 28,7 км від Ужгорода, 8 км від Перечина.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини