118484
15:39 12.092021

На Закарпатті розпочався традиційний міжнародний симпозіум скульпторів. Фото

Життя 11332

На Закарпатті розпочався IX Міжнародний симпозіум скульпторів, який триватиме до 19 вересня. Пленер влаштовує громадська організація Pro Arte Munkács за підтримки міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини, Генерального консульства Угорщини в м. Берегові, Товариства угорської культури Закарпаття та організації International Sculpture Symposium Alliance.

Цього року симпозіум відкрився на базі санаторію «Квітка Полонини» на Свалявщині.

Участь у заході беруть сім скульпторів: Олександр Ефтімовський з Македонії, Таня Премінгер з Ізраїлю, Мерт Каан Бурназ із Туреччини, Саїд Ахмаді з Ірану, Йорг Ван Дейле з Бельгії, Кирил Кроголєв з Білорусі та Олег Путрашик з України. Протягом двох тижнів вони працюватимуть над своїми витворами.

Під час нашого візиту на творчий майданчик там уже кипіла робота. Йорг Ван Дейле, наприклад, працює над скульптурою з граніту. Він розрізав камінь навпіл і після обробки знову з’єднає дві половини, щоб отримати бажану форму. Скульптура матиме назву «Поцілунок для миру» (Kiss for peace). Автор повідомив журналісту нашого видання, що творив уже в багатьох куточках світу й завжди обирає для своїх робіт тему миру, адже таким чином намагається донести до людей послання миру.

Організатор симпозіуму, закарпатський скульптор, голова ГО Pro Arte Munkács Петро Матл повідомив, що тема цьогорічного заходу «Нове дихання» (RE:breathe). «Ця тема відображає вплив пандемії, страх, носіння захисних масок, що було в недалекому минулому, але людство вже хоче вільно дихати. Роботи, виготовлені під час нашого пленеру, будуть нагадувати про те, що колись у минулому була пандемія й тоді всі мріяли нарешті вільно дихати».

Олександра Чуга/Csuha Alexandra

Kárpátalja

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах