118453
17:07 11.092021

Ужгород святкує 1128-ий день народження. Фото

Життя 11700

Ужгород, або як місцеві кажуть Унгварстаровинне європейське місто. Воно відоме не тільки сакурами та вином, але й історичними пам’ятками. Адже в Ужгороді дійсно є на що подивитися. Чого варті затишні вулички Малого Ґалаґова, п’янка Липова алея чи загадкова Замкова гора. 

Щороку восени Ужгород відзначає свій день народження. І як заведено, на будь-якому святі, тоді в місті дуже гамірно і святково. Вулиці Ужгорода в цей день традиційно перетворюються на феєричні локації, в яких беруть участь сотні ужгородців та гостей з різних міст і навіть країн. Окрім виступів дитячих та фольклорних колективів, святкового концерту та низки ярмарків, організатори свята «вплели» у святкування різноманітні фестивалі, гастрономічні, культурні, спортивні та мистецькі події. 

Розпочалися святкування із гостини! Спробувати Ужгород на смак можна в кількох гастрономічних локаціях, які розгорнули спеціально до Дня міста. 

В історико-культурному центрі «Совине гніздо» та скверику поруч – справжній ярмарок. Саме там усі бажаючі мають змогу скуштувати традиційну закарпатську кухню. Аромати бограчу, печеної картоплі, смаженого шашлику та рульки заманюють ужгородців та гостей міста ще здалеку. А для гарного настрою винороби з Ужгородщини, Мукачівщини, Іршавщини та Берегівщини частують усіх сонячним напоєм, сливовицею та медовухою. Звісно, не обійшлося і без сиру. Тут на свій смак його можуть обрати навіть найвибагливіші гурмани. 

Асоціації пасічників Закарпаття та бджолярі Івано-Франківщини подбали про мед та товари бджільництва.

Цікаво, що цьогоріч широко представлена і крафтова продукція. Унікальне пиво від закарпатських передових броварень, справжня палинка, равлики, м’ясопродукти з домашніх коптилень.

Ну і яке ж свято без десерту? Набережну Незалежності перейменували 

на Солодку. І це не дивно, бо саме там пропонували свої смаколики кондитери міста. Від різноманіття солодощів розбігаються очі. Тут є усе: від маленьких льодяників і до величезних тортів. Тож кожен може обрати на свій смак і гаманець. Гості свята купували східні солодощі, домашній мармелад, тістечка, маршмеллоу. 

Шопоголіки не могли не звернути увагу на атмосферну міську барахолку, яку розгорнули поблизу Лінгвістичної гімназії. Учасники самі принесли свій одяг та речі, і самотужки намагалися його продати. Чого там тільки не було! Сукні та взуття, різноманітні аксесуари – від речей розбігаються очі.

Також варто зазначити, що особливу увагу гостей та містян привертали вироби народних умільців: майстринь з декупажу, вишивки, декору, миловаріння.

Першими своє улюблене місто вітали з Днем народження наймолодші ужгородці. На святковому концерті на площі Театральній виступали: танцювальний колектив «Лідер-Денс» школи №20 – ліцею «Лідер», ансамбль «Акварель» школи №7, колектив «Юність» угорськомовної  гімназії, танцювальний колектив школи №19 «Flash dance», вихованці гуртка «Перлинка» школи №6 імені В.С.Гренджі-Донського, вокальний ансамбль школи №10 з угорською мовою навчання ім.Дойко Габора тощо.

Відтак на вулиці Августина Волошина вітали жителів та гостей Ужгорода з його 1128-ю річницею учні та викладачі музичної школи № 1 імені П.І.Чайковського під керівництвом Олени Охрим.

Варто зазначити, що до Дня міста юні ужгородці отримали два подарунки. По-перше, скейт-парк, який з’явився на площі Богдана Хмельницького, а також новий баскетбольний майданчик поблизу вул. 8-го Березня – Михайла Грушевського.

Ну і звісно, яке свято без великого концерту. Вже сьогодні ввечері, на головній сцені міста (площа Поштова) виступатимуть різні музичні колективи. Хедлайнери свята гурти: «Рокаш», «Чаламада», «Вандор», «Анця».

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах