118417
15:45 10.092021

У Виноградові освятили статую Богородиці

Життя 3211

На Католицьке Різдво Пресвятої Богородиці, 8 вересня, у місті Виноградові урочисто освятили статую Пресвятої Діви Марії. Захід приурочили до 52-го Міжнародного Євхаристійного Конгресу, який днями триває в Будапешті. Автор статуї – закарпатський скульптор Петро Матл – створив сучасне, символічне зображення Богородиці. Скульптура виготовлена з каррарського білого мармуру, заввишки 270 сантиметрів, розміщена на півкулі, вирізаній із граніту.

Присутніх на освяченні гостей, благодійників та паломників у саду місцевої римо-католицької церкви привітав настоятель парафії Виноградова, монах-францисканець Йонаш Бан. «Виготовлення та встановлення статуї, як символа єдності та сталості угорського народу, ініціював Фонд ім. Габора Бетлена, з нагоди проведення 52-го Міжнародного Євхаристійного Конгресу, за підтримки та за пожертвування громадських організацій й церковних громад Угорщини, з метою підживлення християнської солідарності, яка зміцнює місцеві церковні та світські громади, населені пункти та сім’ї», – повідомив отець Йонаш.

«Кожного разу, коли будете проходити або зупинятися біля статуї, аби промовити слова молитви, попросіть у небесної матері захистити материнською любов’ю наші сім’ї, всіх жителів нашого міста», – закликав присутніх світський голова Виноградівської римо-католицької парафії Янош Білак.

Заступник держсекретаря з питань міжнародних справ Міністерства людських ресурсів Угорщини Іштван Ковач під час урочистої промови наголосив: «Зв’язок угорців із Богородицею був безперервним, можливо, це сприяло тому, що наша віра завжди залишалася міцною. Вона захищала нас, нашу країну, нашу культуру від іноземних нападів. У важкі часи наші предки зверталися до неї з молитвами в глибинах лісів, очерету та печер, роками, десятиліттями та навіть століттями. І ми маємо пам’ятати, кому висловлювати вдячність у першу чергу. А за те, що нагадують нам про це, слід подякувати ініціаторам та організаторам встановлення статуї, а також, звичайно, автору».

«Ми, християни Закарпаття, закарпатські угорці, із вдячністю та надією дивимось на те, як угорське державне керівництво зберігає нашу віру та християнські цінності. Молимось, щоб ми і надалі продовжували боротися за цю вірність в єдності, в якій, через заступництво Діви Марії, нас буде підтримувати і вести Господь, Ісус Христос», – зазначив єпископ-помічник Мукачівської дієцезії римо-католицької церкви Микола Лучок.

«Пресвята Діва Марія – символічна мати всіх нас і небесна покровителька нашої країни, – підкреслив Генеральний консул Угорщини у м. Берегові Матяш Сіладі. – Богородиця – стала постать, до якої угорці завжди впевнено звертаються у своїх молитвах, особливо, під час випробувань. І сьогодні ми стаємо на коліна перед статуєю Діви Марії з великою вірою та впевненістю. Зокрема, під час щорічного паломництва римо-католиків у Чікшомйо, в Трансільванії, де збирається найбільша паломницька громада угорців, яка є однією з найзначніших і масових паломництв у Європі».

Іштван Бакош, куратор Фонду ім. Габора Бетлена, ініціатор встановлення статуї, прибув на освячення з великою групою паломників. У сорокову річницю існування фонду, який надає підтримку жителям Закарпаття, він подякував усім, хто долучився до реалізації ідеї встановлення статуї Богородиці. Серед них він згадав дві громадські організації угорського міста Мішкольц: фундації «Жива душа» (Éltető Lélek Alapítvány) та «Угорці за угорців» (Magyar a Magyarért Alapítvány). Іштван Бакош повідомив, що оргкомітет зі встановлення скульптури був створений у серпні 2020 року, котрий замовив роботи. Серед основних меценатів ініціативи були Тибор Кірай, юрист, член Угорської академії наук, професор Університету Лоранда Етвеша, один із засновників Фонду ім. Габора Бетлена, який народився у родині реформаторського пастора на Закарпатті. А також письменник, віце-спікер угорського парламенту Шандор Лежак, професор, онколог, викладач, очільник міністерства людських ресурсів Угорщини Міклош Кашлер, єпископ Мукачівської дієцезії римо-католицької церкви Антал Майнек та Йожеф Бейреш, очільник фармацевтичної компанії Béres Gyógyszergyár Zrt, який взяв особисту участь у відкритті композиції.

Закарпатський поет, критик, лауреат премії Кошута, член Угорської Академії мистецтв Гасло Варі Фабіян у своїй промові звернувся до присутніх: «Проходячи перед статуєю Діви Марії – чи то ви – уродженець угорської, української або ж будь-якої іншої нації – зупиніться та приклоніться тут для короткого діалогу, запитання, відповіді, а потім ідіть далі з тим переконанням, що кожна людина, народжена матір’ю, – брат іншій людині, а не її підданий. Бо під нашими ногами лише багатостраждальна земля, а над нами – Всевишній, який вже багато чого бачив. Якщо ми зможемо цього дотримуватись, якщо ми пристосовуватимемо кожну годину свого життя до цього принципу, у Богородиці не буде причин плакати. Її білосніжне обличчя та бездоганна душа завжди будуть спокійними та сяятимуть для нас у неспокійному сьогоденні й протягом наступних десятиліть».

Відтак, заступник держсекретаря Іштван Ковач, єпископ-помічник Микола Лучок та Іштван Бакош спільно відкрили скульптуру.

Скульптор Петро Матл щодо своєї роботи зазначив, що створив тепер, у 21 столітті, дещо незвичну статую Діви Марії, яка є, майже, символічним сучасним твором, посланням нашого часу для майбутніх поколінь. Гранітний постамент символізує Всесвіт і Землю, з яких проростає життя. Постать Марії та маленького Ісуса митець огорнув у квітку, в тюльпан. Кількість пелюсток на квітці – дванадцять, вони символізують кількість апостолів та зірок, описаних у книзі Об’явлення. Маленький Ісус піднімає обидві руки на благословення, але це, каже автор, – теж лише символічний знак, максимально спрощена форма, щоб робота слугувала єдиним символом. Скульптура сферична. Демонструє динамічну пластичну форму з усіх боків. Вся статуя простягається вгору, до неба, як у молитві: «Отче наш, що є на небесах…» Силует скульптури символізує і чашу, дароносицю, в якій євхаристичний хліб – німби Марії та Христа.

У рамках урочистостей літературознавець Андраш Сабо декламував вірші, які прославляють Богородицю. Оперна співачка, володарка премії ім. Ференца Ліста Каталін Пітті представила невеличку концертну програму під музичний супровід піаніста Валера Гегедюша.

На завершення статую Богородиці освятив єпископ Микола Лучок. Присутні поклали квіти та вінки до підніжжя скульптури.

Жолт Бадо/Badó Zsolt, Kárpátalja

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах