118172
16:09 5.092021

Закарпатський фуд-флорист Мирослава Литвин: «Створювати смачні букети – приємна робота, яка поєднує в собі творчість і дає можливість розвиватися»

Життя 10668

Наразі багато хто віддає перевагу букетам із продуктів, напоїв, засобів гігієни. Це сучасний тренд, який набирає популярність, а також можливість поєднати естетику з вираженою користю. Після того, як гості намилуються шедевром, його можна з’їсти чи схоснувати.

Тому фуд-флористика бурхливо розквітає (розвивається) як на Закарпатті, так і в Україні. Людям імпонує можливість не тільки милуватися красивою композицією, а й використовувати таку за іншим призначенням. Букетом троянд сьогодні мало кого можна здивувати, а ось букетом із продуктів – більш ніж реально. Часом композиції виглядають дуже ефектно. Деякі з них сміливо можна назвати витворами мистецтва.

Їстівні букети – це не тільки красиво, але й смачно, оригінально і цікаво. Фуд-флористика – сучасний і відносно новий вид творчості. Створити гідний букет непросто. Необхідно правильно оформити інгредієнти, скомбінувати такі й зв’язати в єдине ціле. Процес трудомісткий і непростий. Знайти вдале поєднання можна для чоловіка, жінки, і навіть дитини.

Творець бренду їстівних букетів «Яшма» Мирослава Литвин, 26 років, з Мукачева розповіла про своє захоплення фуд-флористикою кореспонденту «Карпатського об’єктива». Майже рік збирає оригінальні композиції з фруктів та овочів, ягід і солодощів, м’ясних виробів, солодких та алкогольних напоїв, засобів гігієни, які стають відмінним доповненням до будь-якого свята.

– Народилася і виросла в Мукачеві. Мріяла стати психологом. Завжди вислухаю людину, пораджу-розраджу, допоможу чим можу. Після закінчення середньої школи імені Т.Шевченка поступила до Львівського національного університету ім.І.Франка на держзамовлення. Моя перша мрія здійснилася, я була неймовірно щаслива. Для цього доклала чимало зусиль: вчилася, читала, працювала над собою, брала додаткові уроки в репетиторів, успішно склала ЗНО. В університеті вчилася добре, хабарів не давала, всі іспити та заліки складала сама. На другому курсі вийшла заміж за львів’янина. Після чотирьох років навчання отримала диплом бакалавра за спеціальністю «Практичний психолог». Народила першого синочка – Максимчика. Йому шість років, готуємося до школи. Того ж року вступила на педагогічний факультет Львівського політехнічного університету. Через півтора року отримала диплом магістра за спеціальністю «Менеджер освіти в навчальних закладах». У пошуках роботи звернулася до Центру зайнятості, ознайомилася із вакансіями, з того переліку мені мало що підходило, хотіла працювати за спеціальністю. Направили в школу, де мене одразу прийняли на посаду практичного психолога. Займалася інклюзивними дітками з різними порушеннями психічного розвитку. Пропрацювала один навчальний рік. Народила другого синочка – Ромчика. 21 серпня йому виповнилося два рочки. В декретній відпустці зрозуміла, що у мене нема ніякого розвитку, до того ж, чоловік працює, але грошей не вистачає, – моя героїня виокремила головні штрихи своєї біографії.

Якось в Інтернеті Мирослава випадково побачила фото фуд-композицій. Зацікавилася. Протягом двох місяців переглядала все, що було в мережі на цю тему, думала, зважувала, зрештою, вирішила спробувати. Пройшла курси онлайн, відеоуроки. Придумала свій бренд «Яшма» і зробила лого.

– Я хотіла не просто назвати «Їстівні букети», «Красиво і смачно», а таке, що ні в кого нема. Чому «яшма»? Яшма – це напівкоштовний камінь, кожен камінь індивідуальний, так само, як мої роботи-подарунки – неповторні, в них вкладена праця, фантазія, частинка душі. Це як художник малює картину. Збираючи букет, відчуваю – що, куди і як поставити, як поєднати і який вигляд композиція матиме в кінцевому варіанті, – пояснила фуд-флорист.

Перше замовлення отримала від чоловіка Мар’яна. Він із колегами вирішив привітати свого шефа незвичним подарунком.

– Зробила пивний, м’ясний букет. Фото розмістила в соціальних мережах, мої підписники написали позитивні відгуки. Рідні, друзі, знайомі почали хвалити, підтримувати. Це дало поштовх, бажання займатися цією справою, – каже. – Другий букет зібрала для похресника. Це була цукеркова композиція.

Мирослава сама створила інструкцію для букетів, тобто, які продукти скільки часу можуть зберігатися і за якої температури. Букет із сирокопчених ковбасок ставиться у прохолодне місце і спокійно може жити день-два-три. Гості, родичі полюбуються, потім можна споживати. Буває, що вибирає продукти разом із клієнтом. Вивчила, які квіти, яка зелень є неотруйною, нешкідливою, яку можна комбінувати із харчовими продуктами.

Удосконалювала свою майстерність, пробувала, експериментувала, фантазувала. Замовлення надходили по-різному: виготовляла одну композицію на день, а бувало, що і на тиждень. Аж тут перед Новим роком замовили 12 букетів. Мала зробити їх протягом 4 днів. Було важко, спала по три години на добу, але справилася. Замовники та отримувачі були задоволені. Це додало впевненості, що справу варто продовжувати.

Протягом року в розвиток своєї діяльності Мирослава вклала чимало коштів – купила інструменти, засоби. Один похід на ринок обходиться щонайменше у півтори тисячі.

– Живу з дітьми, батьками чоловіка в трикімнатній квартирі у Львові. За неповний рік кімната старшого сина, шафи, балкон завалені причандаллям для моєї діяльності. Пінопласт, шпажки, скотч, рулони паперів для оформлення, пакувальна плівка, стрічки різних кольорів, штук 50 уже маю. Все це замовляю блоками. Чоловік сміється, каже, що він – мій спонсор, але підтримує.

Коли людина замовляє букет, то думає, що пару зефірок коштують копійки, тому він має бути недорогий. Насправді це не так. На один невеликий букет іде упаковка шпажок, два скотчі по 16 грн., пакувальний папір. Замовник телефонує і каже, що хоче зробити подарунок татові чи мамі на 500 грн. Рахую приблизну вартість пакування, продуктів, хоча буду знати лише тоді, як його зроблю, бо буває, що чогось не вистачає, то іду і докуповую.

На м’ясний букет іде продуктів на 200 грн, плюс упаковка. За роботу малого букета беру 50 грн, за великий букет – 100 грн. Щоб зібрати зефірний невеликий букет, витрачаю дві години, але за умови, що все під руками і ніхто не відволікає.

До прикладу, букет, вартість якого становила 1000 грн, продала за 1200. Був випадок, що на великому букеті за тисячку заробила 50 грн – прогадала.

Люди хочуть купити в мене дешевше, як в магазині, але я спокійно ставлюся до таких. Роблю ставку на тих, які цінують творчу роботу.

Буває, пишуть: «Створіть шикарний букет за 200 грн». Планую найближчим часом писати пости у соцмережах і пояснювати людям, що я не деру з них гроші, вартість підручних засобів чимала, до того ж, вважаю, що творча робота не має сприйматися як продукт, адже в неї вкладена душа, емоція, краса, час.

В основному роблю вночі, коли сплять діти, бо вдень мушу приділяти їм увагу, приготувати їсти, прибрати в хаті. Комбіную похід до магазину і прогулянку з дітьми. Перед Днем матері було багато замовлень, то протягом чотирьох діб я спала по декілька годин. Це і діти не мали мами, і мама не мала нормального відпочинку і сну. Це поганий досвід, більше такого не хочу мати. Із втомою, вигоранням справитися мені допомогли знання з психології.

Під час створення композиції протираю руки спиртом, одягаю одноразові рукавички, дезінфікую поверхню столу, одягаю захисну маску. Баночки, які складаю в букет, обробляю спиртом. Квіти мию у проточній воді. Коли все приготувала, починаю складати композицію. Завершену фотографую, закриваю захисною прозорою плівкою, щоб не попала пилюка.

Віддаю замовлення біля під’їзду. Поштою пересилаю тільки знайомим, бо це дуже ризиковано. Один раз замовник отримав у жахливому стані, а два рази пересилала, то успішно.

Коли приїжджаю до батьків у Мукачево, то везу із собою дві торби із матеріалами. Радо створюю композиції для рідних, знайомих. Завжди прислухаюся до побажань замовника, враховую його смаки, вподобання, бюджет. Для мене важливим є, аби клієнт був задоволений.

Планую розвиватися у цій сфері. Отримую задоволення від процесу, від того, що людям подобається, що вони можуть вручити своїм рідним хороший подарунок, який і красивий, і корисний, і його можна з’їсти та мати з нього хосен. Люблю дарувати іншим радість, гарні емоції, – на такій позитивній ноті завершила нашу розмову молода фуд-флорист.

Тетяна ГРИЦИЩУК

Фото з архіву Мирослави Литвин

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах