118157
11:01 5.092021

У Берегові почалися курси для представників сільського туризму

Життя 2657

Закарпатська угорська туристична рада втретє проводить курси «Належна практика в сільському туризмі». Урочисте відкриття навчання відбулося 3 вересня в стінах Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ в м. Берегові. Долучилося до курсів 20 краян.

«Одним із головних завдань Закарпатської угорської туристичної ради є організація заходів, які сприяють розвитку угорського туризму в області», – підкреслив у своїй вітальній промові голова організації Андраш Мештер. За його словами, на Закарпатті у сфері туризму спостерігається помітна конкуренція, тому велике значення має надання якісних і конкурентоспроможних послуг.

«Якісне обслуговування та забезпечення комфортного проживання мають бути основними в сільському туризмі», – зазначив він, говорячи про мету проведення тренінгу для представників туристичного бізнесу, адже тут можна вдосконалити знання, набути важливого досвіду й зав’язати нові знайомства.

«Місцевий туризм та близькі нам угорськомовні підприємці туристичного бізнесу мають високі стандарти, адже вкладають у свою справу душу і вдосконалюють знання під час навчання», – наголосила, у свою чергу, консул Генерального консульства Угорщини в м. Берегові Ангела Бейкеші. А відтак побажала подальших успіхів і багато можливостей для обміну досвідом.

Від Генерального консульства Угорщини в м. Ужгороді присутніх привітала зовнішньоекономічний аташе Олександра Чізмадіа. Вона зазначила, що в Угорщині внутрішній туризм після покращення епідемічної ситуації «став на ноги», а завдяки внесенню Угорщини до переліку «безпечних» держав пожвавився також міжнародний туризм і почав повертатися до рівня, який був до пандемії, чому сприяли безкоштовні концерти, організовані в країні, інвестиції тощо.

Голова Берегівського районного осередку Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Йожеф Шін, звертаючись до присутніх, зазначив, що треба ще чимало зробити, щоб Закарпаття справді стало «Східною Швейцарією». Цьому, безперечно, сприяють природні дані, але водночас сільський туризм рухається правильним шляхом.

У реалізації більшості програм Закарпатської угорської туристичної ради активну участь бере Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ. Виш на заході представляв завідувач кафедри географії та туризму Йожеф Молнар, який наголосив, що туризм у ХІХ столітті відіграє значну роль у багатьох сферах життя.

Арпад Ганус, викладач Будапештського економічного університету, голова Спілки сприяння розвитку сільського туризму області Саболч-Сатмар-Берег, бере активну участь і в роботі Закарпатської угорської туристичної ради з часу її створення. У своїй вітальній промові гість повідомив, що пов’язаний із туристичною сферою вже пів століття, адже саме 50 років тому він уперше організував навчання екскурсоводів в університеті м. Ніредьгаза. Дотепер на Закарпатті було проведено тренінги в 16 населених пунктах, у яких узяло участь 600 краян. «Сільський туризм якісний, якщо ним займаються професіонали», – стверджує Арпад Ганус. Він наголосив, що в цій сфері потрібно не повторювати попередній досвід, а навпаки, бути відкритим до нового, актуальних тенденцій, адже «сільський туризм не дорівнює розміщенню в сільській місцевості; сільський туризм розпочинається там, де гість задоволений своїм проживанням у певному населеному пункті, усе інше – це вже туризм».

Координатор програми, заступник голови Закарпатської угорської туристичної ради Шарлота Чізмар підкреслила, що туризм в області за останні десятиліття зазнав значних змін. Вона пригадала зародження сільського туризму в краї в 1990-х роках. «На сьогодні 200 підприємців сільського туризму області отримали відповідні сертифікати, закінчивши курси, організовані Закарпатською угорською туристичною радою, і ця кількість збільшиться після завершення цього навчання», – зазначила Шарлота Чізмар.

Вона також повідомила, що в рамках тренінгу передбачено 68 годин лекцій, які на вихідних проводитимуть викладачі берегівського угорського інституту та вишів із Угорщини, а також представники туристичного бізнесу. Під час практичних занять присутні, зокрема, готуватимуть традиційні страви. Курси завершить іспит, після успішного складання якого учасники навчання отримають сертифікати, що визнаються в ЄС.

Олександра Чуга/Csuha Alexandra, Kárpátalja

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах