118112
15:33 3.092021

Відбулося засідання Ради голів ОСББ, ЖБК та будинкових комітетів в Ужгородській міськраді

Життя 2629

Чергове засідання Ради голів об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів та будинкових комітетів (ОСББ, ЖБК та БК) відбулося напередодні в Ужгородській міській раді.

Заступник міського голови, заступник голови Ради Юрій Рахівський наголосив, що всім будинкам, мешканці яких самоорганізувалися для ефективного управління, міська влада і надалі допомагатиме у вирішенні проблем, із ремонтами, модернізацією.

За 5 попередніх років (2016-2020) із бюджету міста на капітальні ремонти у 107 житлових будинках ОСББ, ЖБК спрямовано 47 млн грн. Ще 104 ОСББ отримали відшкодування тіла кредиту на заходи з енергозбереження за програмою «Теплий дім» на суму 5,8 млн грн. За бюджетні кошти також виготовили 98 інвентарних справ на 1,2 млн грн. Тобто загалом на підтримку ОСББ, ЖБК за останні 5 років спрямували 54 млн грн.

Однак дуже багато і будинків, які очікують допомогу, тому, крім бюджетних коштів, яких недостатньо, будуть залучати запозичені кошти. Необхідно також внести зміни в положення про дольову участь власників квартир, нежитлових приміщень, квартиронаймачів житлових будинків.

Уже не вперше на засіданні Ради розглянули питання вдосконалення системи збору та вивезення твердих побутових відходів і негабаритного сміття. Для цього запросили заступника керівника ТОВ «АВЕ-Ужгород» Костянтина Борика. Ішлося про нагальну необхідність, щоб мешканці приватних будинків із ТОВ «АВЕ-Ужгород» укладали договори на обслуговування. Саме відсутність таких договорів – одна з причин утворення стихійних сміттєзвалищ біля контейнерних майданчиків.

Заступник міського голови Юрій Рахівський запропонував на кожному майданчику розмістити таблички із переліком будинків, жителі яких можуть ним користуватися. Якщо мешканці готові платити за вивезення негабаритних відходів, то доцільно виділяти для цього відповідні майданчики. Загострили увагу і на необхідності дезінфікувати сміттєві контейнери та уникати випадків змішування відсортованого сміття із загальним.

Запрошений на засідання директор комунального підприємства «Водоканал м.Ужгорода» Станіслав Карташов повідомив про те, що потрібно запроваджувати комерційний облік води, оскільки це передбачено Законами України «Про житлово-комунальні послуги», «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Проінформував, що є 3 моделі відносин споживачів з водоканалом. Наголосив, що мешканці кожного будинку на загальних зборах повинні обрати модель договору з КП «Водоканал м. Ужгорода», оскільки від цього буде залежати тариф, за яким будуть жителі сплачуватимуть за централізоване водопостачання та водовідведення.

Роз’яснили також, що якщо люди не оберуть модель договору, автоматично вступлять у дію індивідуальні договори, які будуть публічними. Якщо загальнобудинкові лічильники буде встановлювати водоканал, то кошти будуть включені в Інвестиційну програму підприємства та в тариф для населення. Встановлений законодавством термін для оснащення лічильниками комерційного обліку води – серпень 2022 року.

Начальник відділу благоустрою департаменту міського господарства Ужгородської міськради Оксана Пайда роз’яснила питання балансоутримання зливової каналізації та щодо стану внутрішньоквартальних територій: на прилеглій території до житлових будинків поточний ремонт та утримання здійснюється силами співвласників, на загальноміських територіях – за бюджетні кошти.

Про це повідомляє відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах