118107
14:27 3.092021

Берегівський ліцей імені Габора Бетлена розпочав навчальний рік із новою назвою, але незмінними цілями

Життя 3613

У новому навчальному році Берегівський ліцей ім. Габора Бетлена прийняв 31 першачка, яких традиційно вітали під час урочистостей.

Після виконання гімнів, привітавши гостей, до присутніх звернувся директор Арпад Сабов. Він, зокрема, повідомив про труднощі минулого навчального року, які виникли через дистанційне навчання, та висловив сподівання, що протягом цього року таких уже не виникатиме. Він також згадав про учнів, які досягли успіхів у навчанні. «Незважаючи на труднощі, нам вдалося досягти нових і більш високих результатів», – зазначив директор.

«Починаючи із сьогоднішнього дня, кожен навчальний рік матиме свій девіз, який буде служити компасом протягом усього семестру. Цього року ним стануть слова князя Бетлена, на честь якого названа школа: «Не завжди можна зробити те, що треба, але завжди можна робити те, що в твоїх силах», – повідомив Арпад Сабов. Насамкінець він побажав усім міцного здоров’я, витривалості та гарних результатів.

Відтак, першачки отримали значки навчального закладу. Їх традиційно вручили випускники ліцею, котрі закликали першачків носити значки із гордістю. Затим учні перших класів склали присягу.

Одним із особливих моментів відкриття навчального року стало звернення Іштвана Удварі, колишнього директора навчального закладу, яке озвучили перед присутніми. Педагог був керівником закладом протягом восьми років і вийшов на пенсію понад двадцять років тому. Як директор, він докладав максимум зусиль, щоб угорськомовні учні мали відповідний рівень знань, як їхні однолітки, які навчалися російською та українською. «Як і попередники, представники нинішнього покоління завойовують авторитет серед інших навчальних закладів, що підвищує репутацію навчального закладу», – зазначив колишній директор у своєму зверненні, побажавши усім успішного навчального року.

«Навчальний заклад, який носить ім’я Габора Бетлена, є бастіоном угорської мови, освіти та культури, усі учні, які тут навчаються, можуть пишатися тим, що здобувають тут знання», – наголосив, у свою чергу, Генеральний консул Угорщини у місті Берегові Матяш Сіладі.

«Сподіваємось, що, починаючи від дитячого садочку і до університету, і надалі буде можливість навчатися угорською мовою. Уряд Угорщини підтримує цей принцип. Ми виступаємо та відстоюємо можливість навчання рідною угорською мовою на Закарпатті», – підкреслив дипломат.

Учні ліцею продекламували низку віршів із нагоди відкриття навчального року.

На завершення урочистостей священник греко-католицької церкви Іштван Мароші та пастор реформатської церкви Ференц Тарацкезі попросили Божого благословення для присутніх.

ZsT/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах