118053
10:45 2.092021

Рахівщину заполонили велетенські нічні метелики

Життя 10229

На Рахівщині у високогірних селах спостерігається нашестя якихось велетенських комах, як з часом виявилося, це велетенські нічні метелики.

Руслан розповів що вже декілька вечорів, як виходить на подвір’я, літає дуже багато велетенських комах: «Я вже вирішив набратися сміливості й подивитися що це. Вони такі сміливі, самі сідали на мене, я зрозумів що це нічний метелик, хоча спочатку я подумав, що це міль. Метелик доволі важкий, має сильні крила, сірий, трохи моторошний, таких я ще ніколи не бачив. Вдень я їх не бачу, напевно, ховаються. Метелики охоче летять до джерел штучного світла. Їх вони починають приваблювати приблизно через 2 години після заходу сонця. Надіюся, що ці метелики не переїдять усі дерева та рослинність у моєму саду».

Ми вирішили пошукати у відкритих джерелах, що ж це за метелик, виявилося – Бражник берізковий, та звідки він взявся – не відомо, скоріше за все, мігрують.

Опис: Цей нічний метелик – справжній велетень: розмір його тіла – 45-55 мм, розмах крил – 80-120 мм. Вдень він ховається на корі дерев, а в сутінках сіруватою тінню зависає над нічними квітами. Особливо полюбляє нектар трубчастих квітів, таких як петунія або тютюн. Метелик доволі важкий, тож він не сідає на квітку, а опускає в неї свій довгий хоботок і п’є нектар у повітрі. До речі, хоботок комахи в розгорнутому стані удвічі довший, ніж тіло. Перелітаючи від однієї рослини до іншої, метелик стає все важчим і похитується в польоті, мов п’яний, – звідси й назва “бражник”. Характерна риса бражників – поєднання захисного і відлякувального забарвлення. Сірі груди та крила з тонким візерунком відмінно маскують комаху, а несподівана поява яскравих смуг на черевці лякає хижаків. Ворогів у нічних метеликів немало, та найактивніше полюють на них кажани. Щовесни бражник прилітає до нас з Африки і оселяється всюди, де є корм для його гусениць – берізка польова. На території Ічнянського національного природного парку побачити метелика можна у травні – листопаді.

Олена БОДНАР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах