117932
16:50 31.082021

У Тийглаші на Ужгородщині встановили дороговказ із назвою села

Життя 3721

Установлення дороговказу в селі Тийглаш Ужгородського району відкладали десять років через суперечки із сусіднім селом Сюрте про розмежування територій. Оскільки ці два населені пункти наразі входять до однієї територіальної громади і точне розмежування вже не має настільки важливого значення, 28 серпня Тийглаш отримав дороговказ із назвою села. Він був виготовлений на замовлення Товариства угорської культури Закарпаття, але протягом десяти років припадав пилом у місцевому будинку культури, чекаючи на завершення юридичної суперечки.

На урочистому відкритті присутніх привітала голова місцевого осередку ТУКЗ-КМКС села Тийглаш Еріка Палфі-Ковач. «Установлений нині дороговказ ми отримали від Товариства угорської культури Закарпаття, яке виготовило його за підтримки Фонду ім. Габора Бетлена багато років тому. На цій табличці зображений герб села, вказані дата першої згадки про нього та офіційна назва українською й угорською мовами. Написи на початку та в кінці села говорять на те, що тут протягом 235 років живе невелика громада. Населений пункт відносно недавній, адже згадка про нього в писемних джерелах з’явилася лише наприкінці ХІХ століття, а раніше ці території вкривали ліси та болота. Першими тут оселилися родини, які до того обслуговували пором на Латориці. На околиці колись випалювали цеглу, тож село назвали Кіш Тийглаш, оскільки назва Тийглаш уже існувала на території тодішньої країни. Під час Чехословацької Республіки на Закарпатті село називали Тийглаш, а з 1946 року – Цегловка. У радянський період населений пункт входив до складу Сюртівської сільради, а з 2003 року став самостійним. Нині належить до Сюртівської територіальної громади», – розповіла Еріка Палфі-Ковач.

Голова Ужгородського районного осередку ТУКЗ-КМКС Лівія Балог, у свою чергу, наголосила: «Сьогодні ми святкуємо День Сюртівської територіальної громади, що символізує об’єднання сіл, які тепер ідуть спільно одним шляхом. Але це не означає, що населені пункти повинні розчинитися один в одному, адже кожне село має свою громаду, традиції, цінності. Сподіваюся, якщо ми докладемо спільних зусиль, села цієї громади не пожаліють про об’єднання».

Голова Сюртівської територіальної громади Арпад Пушкар розповів, що з 1946 по 2004 роки Сюрте і Тийглаш, розташовані зовсім поруч, входили до однієї сільради. У Сюрте доровказ із назвою села, отриманий від ТУКЗ-КМКС, установили ще у 2011 році, його отримав і Тийглаш. «У нас були суперечки через розмежування територій. Тоді як очільник сільради я відстоював інтереси мешканців Сюрте і сам не хотів, щоб табличка була встановлена. Але зрештою перемогли здоровий глузд і правда», – зазначив очільник територіальної громади й наголосив, що у двох сіл наразі спільна мета й вони матимуть багато результатів.

Відтак табличку з назвою села освятив диякон римо-католицької церкви Ласло Медєші. На завершення заходу кілька пісень виконав місцевий хор Dominus.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах