117922
17:10 31.082021

На Ужгородщині вшанували пам’ять святого Іштвана

Життя 2552

У с. Сюрте Ужгородського району вшанували пам’ять святого Іштвана. Традиційний меморіальний захід тут проводять із 2002-го з урочистим покладанням вінків до підніжжя пам’ятника святому, встановленому на подвір’ї римо-католицької церкви. Цього року дійство, організоване місцевим осередком Товариства угорської культури Закарпаття, відбулося в рамках Дня Сюртівської територіальної громади, яка об’єднує 12 сіл.

Як повідомила голова місцевого осередку ТУКЗ-КМКС с. Сюрте Єва Браун, цьогоріч захід проводять у селі вже 25 раз. У 1996 році дійство вперше відбулося біля меморіальної дошки, встановленої на стіні церкви. У 2002-му на подвір’ї церкви розмістили пам’ятник святому Іштвану, виготовлений з дерева. Відтоді селяни щороку в серпні вшановують його пам’ять та відзначають біля меморіалу день створення Угорської держави. «Відкриття пам’ятника тоді відбулося в рамках Дня села Сюрте, тепер проведення меморіального заходу також збіглося з таким святкуванням», – зазначила Єва Браун.

«Король Іштван забезпечив майбутнє нації не тільки своєю політичною проникливістю, але й мудрим рішенням зміцнити молоду державу, прикріпивши її до скелі святого Петра», – наголосив, згадуючи визначну постать в історії Угорщини, очільник римо-католицької парафії Роберт Погарецький.

Пастор реформатської церкви Жолт Ковтюк у контексті діяльності першого угорського короля звернувся до присутніх з такими словами: «Залишаймося у своїй вірі, зберігаймо свою ідентичність. Виховуймо довірені нам наступні покоління в дусі необхідності збереження цих цінностей. Виявляймо нашу віру як приклад для нашого оточення та наступних поколінь. Якщо ми так будемо діяти, то зможемо все втілити в життя».

Ліліана Кіш виконала пісню «Я – угорка» на слова поета Лайоша Повша під гітарний акомпанемент Крістіана Ігнаца. Затим виступив місцевий жіночий хоровий колектив.

На завершення заходу відбулося покладання вінків до пам’ятника святому Іштвану за участю консула Генерального консульства Угорщини в м. Ужгороді Ріти Єви Оноді, заступниці голови Ужгородського районного осередку ТУКЗ-КМКС Каталіни Палко, голови Сюртівської ОТГ Арпада Пушкара, представників історичних церков та громадських організацій.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах