117902
08:45 31.082021

На Берегівщині завершився п’ятий Закарпатський літній університет

Життя 2461

Як повідомлялося раніше, Закарпатський літній університет, який торік не вдалося провести через пандемію, цього року відбувся вже вп’яте і тривав із 25 до 28 серпня. Захід у селі Пийтерфолво Берегівського району влаштували Закарпатське угорськомовне товариство студентів і молодих дослідників та Організація закарпатських угорських аспірантів і докторантів Momentum Doktorandus.

Після офіційного відкриття розпочався круглий стіл на тему молодіжної політики. До розмови долучилися заступник державного секретаря Тібор Гуяш, голова Молодіжної організації Товариства угорської культури Закарпаття Іштван Добша, заступниця голови з питань міжнародних відносин Організації угорських аспірантів і докторантів Вікторія Пато та інші.

За словами Іштвана Добші, ситуація закарпатської молоді та її організацій на сьогодні краща, ніж була п’ять років тому. «Ми раді, що всі організації, які об’єднують молодь або молодь у тому числі, проводять дедалі більше різноманітних і цікавих заходів», – зазначив Іштван Добша. Він також наголосив на важливості активної участі молодої інтелігенції Закарпаття в громадському житті, зокрема в роботі різних організацій. «Ми не можемо собі дозволити стояти осторонь, бо інакше рішення за нас прийматимуть інші, – сказав він. – Це ще одна місія закарпатської угорської молоді, оскільки вказано шлях, яким ми маємо йти».

Тібор Гуяш зазначив, що голос молоді в Карпатському басейні чути дедалі краще і спілкування між молодіжними організаціями помітно поліпшилося.

Торкаючись питання еміграції, учасники заходу згадали про поганий економічний стан пострадянських країн. Зазначили також, що угорські університети не мають мети заманювати обдарованих закордонних студентів різними стипендіями й можливостями, а прагнуть розвивати та зміцнювати молодь, яка, отримавши відповідні знання й досвід, повернеться додому і підсилить місцеві громади та організації.

Іштван Добша висловив думку, що Закарпаття потрібно наповнити змістом і подіями, щоб переконати молодь не покидати рідний край. «Економічне зростання та збільшення заробітних плат в Україні залежить не від нас, але ми намагаємося зробити все можливе, щоб забезпечити для молоді, яка залишається, якісне дозвілля та культурні розваги», – зазначив він.

Наступною стала дискусія на тему «IQool: загальнонауковий плагіат, наукове спілкування», до якої долучилися мовознавець, експерт з наукових комунікацій, співробітник Будапештського університету ім. Лоранда Етвеша Нора Фаюна та представник Будапештського технічного університету Даніел Бардош. Говорили про те, що таке справжня наука, які наслідки може мати плагіат і коли наука вже вважається псевдонаукою.

Перший день Закарпатського літнього університету завершився дегустацією вина і танцями під виступ ансамблю Kokas Band.

Наступного дня студенти прослухали лекцію про здорове харчування та інсулінорезистентність. Представники угорського Національного інституту фармацевтики та здоров’я провели теоретичне, а відтак практичне заняття з вимірювання складу тіла та читання етикеток на продуктах харчування.

На заході свою діяльність представили також керівники Закарпатської краєзнавчої туристичної асоціації Андраш Біров, Золтан Ворйу та Ласло Веждел. Вони розповіли про створення організації, плани на майбутнє, пішохідні шляхи на Закарпатті. Очільники краєзнавчої туристичної асоціації закликали молодих людей брати участь у гірських турах та повідомляти іншим про таку можливість.

Учасники Закарпатського літнього університету в четвер також долучилися до сплаву Тисою, чому посприяла й гарна погода. 30-кілометровий маршрут пролягав з Хуста до Виноградова.

Третій день заходу розпочався круглим столом на тему «ЗМІ на Закарпатті, Закарпаття у ЗМІ». В обговоренні взяли участь директор телеканалу TV21 Ungvár Золтан Кулін, головний редактор тижневика Kárpátalja Кароліна Дорчі, головний редактор газети Kárpáti Igaz Szó Дьордь Дунда, співробітниця видання Kárpátalja.ma Крістіна Бурса та представниця сайту KárpátInfo Ержебет Ковач.

За словами Дьордя Дунди, кожен працівник засобів масової інформації звертає увагу на те, що цікавить людей у ​​певний момент, і намагається заповнити цими темами свої платформи. Дуже важливо також розширювати й технічний діапазон, аби кожен міг знайти те, що йому до вподоби дивитися, читати або слухати.

Кароліна Дорчі розповіла про величезну кількість інформації, яка щоденно поширюється краєм, і наголосила, що обов’язок усіх ЗМІ – подавати її правдиво. «Протягом останніх років відбулася модернізація медіа-палітри на Закарпатті. Тепер стало набагато важливіше, ніж раніше, швидко публікувати актуальні новини», – підкреслила головний редактор.

За словами Золтана Куліна, у майбутньому ключовим стане інформування в режимі реального часу. «Традиційну журналістику і телебачення замінить «Я-ТБ»: кожен буде дивитися, читати і слухати те, що хоче», – вважає директор.

На переконання Ержебет Ковач, роль ЗМІ завжди була й буде важливою, але, як і досі, змінюватиметься вид інформаційних повідомлень. Крістіна Бурса висловила думку, що життєздатність медіа полягає в розвитку та оновленні.

Крім того, ішлося про адаптацію, подальшу діджиталізацію, відмінність засобів масової інформації в Карпатському басейні та на Закарпатті, а також про свободу преси й цензуру.

У рамках заходу виступила і Крістіна Бако, яка ознайомила молодь з грантами Інформаційного центру «Агора». Затим студенти мали можливість долучитися до цікавих фізичних експериментів.

У другій половині дня учасники заходу переглянули документальний фільм Дмитра Ляшука «В ім’я Тиси». Відтак відбулося спілкування з режисером стрічки та закарпатським екоактивістом Віктором Бучинським.

Після цього Давід Патрік Фодор виступив з презентацією бойового мистецтва самооборони KRAV MAGA. Крім того, відбувся перший семінар медіа-тренінгу інформаційного агентства Orient Press.

Увечері в п’ятницю учасники заходу насолодилися виступом закарпатського гурту Ullie та ді-джейським сетом DJ Miklov.

Закарпатський літній університет завершився в суботу другим семінаром медіа-тренінгу інформаційного агентства Orient Press.

Організатори сподіваються, що Закарпатський літній університет відбудеться й наступного року.

Давід Шімон/Simon Dávid/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах