117884
13:19 30.082021

На Закарпатті пройшли загальні збори Берегівського осередку ТУКЗ-КМКС

Життя 3402

Берегівський осередок Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) провів щорічні загальні збори 28 серпня.

Зустріч відкрив голова осередку Іштван Молнар доповіддю про виконану за минулий рік роботу, зокрема проведені заходи, які через пандемію відбувалися у вузькому колі. Він подякував присутнім за успіх організації на минулорічних місцевих виборах, торкнувся питань децентралізації. Щодо акції «Хліб угорців» очільник повідомив, що міський осередок долучився до ініціативи, зібравши 800 кг пшениці. Іштван Молнар також зазначив, що організація провела опитування, щоб дізнатися про попит на проведення оптичного Інтернету за підтримки ТУКЗ-КМКС.

Голова фракції «КМКС» ПУУ в раді Берегівської міської територіальної громади Кароліна Дорчі, у свою чергу, повідомила, що внаслідок реформи децентралізації ОТГ об’єднала 14 населених пунктів. Завдяки гарним результатам, досягнутим на місцевих виборах, спільно з представниками Демократичної спілки угорців України (УМДС) було створено найбільшу фракцію в раді територіальної громади. «Зі створенням ОТГ збільшилася кількість завдань, адже потрібно вирішувати проблеми не лише міста, але й усіх інших населених пунктів громади», – зазначила депутат.

«Держава не надала належної підтримки для нашої діяльності, тому тепер ситуація дещо хаотична, особливо щодо сільських комунальних установ. Однак ми не повинні опускати рук, тож намагаємося відповідати на потреби. Дуже важливо, щоб і невеликі населені пункти отримували належні послуги, які є необхідними для сіл, наприклад, мали доглядачів території», – додала вона.

«Ми плануємо встановити в наших селах кілька пам’яток, пов’язаних з угорцями. Ця пропозиція також була винесена на розгляд ради. Крім того, у Берегові почалася реалізація кількох ініціатив, зокрема щодо каналізації, водовідведення тощо, які є необхідними для функціонування міста. За підтримки Угорщини та координації ТУКЗ-КМКС і Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці стартувало декілька проєктів: будівництво міського басейну, реставрація будівлі колишньої міської школи № 2, де розміститься Центр професійної освіти інституту. Можна сказати, що Берегово стало освітнім та культурним центром закарпатських угорців», – зазначила Кароліна Дорчі.

А відтак підкреслила, що за відсутності державної підтримки в майбутньому перед територіальною громадою постане чимало проблем, особливо це стосується сільських закладів освіти. Крім того, район потерпає від значної еміграції. Необхідно також вирішувати питання власності на землю та вивезення сміття. Враховуючи все це, депутати від КМКС прийматимуть зважені рішення в усіх аспектах та намагатимуться розв’язати згадані проблеми як у місті, так і в селах.

Консул Генерального консульства Угорщини в м. Берегові Іштван Дєбнар у своєму виступі відзначив позитивний розвиток Берегова й висловив радість з цього приводу. Він привітав ТУКЗ-КМКС з хорошими результатами, досягнутими на виборах. «Це також доводить, що угорці Закарпаття – серйозна сила. Уряд Угорщини продовжуватиме надавати підтримку, співпрацювати в проєктах розвитку», – наголосив дипломат.

Голова Берегівського районного осередку ТУКЗ-КМКС Йожеф Шін розповів про законопроєкти щодо подвійного громадянства, внесені до Верховної Ради, про підтримку Угорщиною державних навчальних закладів області, внутрішню та зовнішню політику України, що стосується Закарпаття, ситуацію з відновленням роботи Мужіївського золоторудника, поводження з відходами, розчищення каналу Верке, покращення якості питної води в місті.

Йожеф Шін торкнувся також проблем з перетином кордонів, адже він займає іноді по 6–8 годин. Зазначив, що в майбутньому намагатимуться знайти рішення всіма доступними засобами. Крім того, окреслив політичні події, які відбулися в краї й мали позитивний вплив на фракцію КМКС в обласній раді. Йожеф Шін висловив невдоволення та обурення через сфабриковані звинувачення проти благодійних фондів і голови організації Василя Брензовича, які правоохоронці досі не змогли довести.

На завершення заходу присутні привітали члена організації Дьордя Майороші із 75-річчям.

Пейтер Данкаі/Dankai Péter/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах