117856
14:02 29.082021

На Берегівщині провели смачний та колоритний фестиваль сливового леквару

Життя 5406

В один з останніх днів літньої пори, 28 серпня, у селі Геча, що на Берегівщині провели одночасно дві непересічні для населеного пункту події – фестиваль варіння сливового леквару та ярмарок домашньої продукції.

Леквар – це традиційне сливове варення, яке готують за спеціальною технологією – обов’язково на відкритому повітрі та у великому казані на дровах. Щодо фестивалю варіння леквару, то його проводять щороку. Протягом тривалого часу він зміг завоювати любов не тільки містян, а й туристів. Минулого року, через пандемію коронавірусу, фестиваль довелося відмінити, проте цьогоріч, його уже в одинадцяте, проводять у селі Геча.

А ярмарок у Геча організували вперше, але не менш успішно. Виробники сільгосппродукції та текстилю пропонували свої вироби під смаколики та народні танці, які можна було побачити на святковій сцені.

Цікаво, що сам леквар у великих котлах почали готувати ще з самісінького ранку. Шість команд-учасниць фестивалю розпочали свій день з миття головного продукту майбутнього леквару – слив. Протягом дня смачний сливовий леквар весь час помішували, аби довести до необхідної консистенції. Завершили його приготування аж під вечір – навіть виглядав він смачно та ароматно.

Під час урочистого відкриття фестивалю до присутніх звернулися представники органів місцевого самоврядування та «ТУКЗ – КМКС», яка щороку виступає організатором даного заходу.

З вітальними словами до присутніх звернувся Андрій Мештер, староста Гечанського старостинського округу. Він висловив радість з нагоди проведення фестивалю та подякував командам, які взяли участь у фестивалі та готові показати гостям як саме готується традиційний сливовий леквар. Крім того, запросив усіх самостійно спробувати готувати леквар, адже кожна команда з радістю поділиться тонкощами приготування такого смачного продукту.

Чаба Папп, керуючий справами округу Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина) теж привітав гостей заходу та, в першу чергу, звернув увагу присутніх на те, що саме завдяки Андрію Мештеру, який протягом багатьох років був сільським головою Геча, вдалося започаткувати та розвивати такі чудові заходи як фестиваль різників-гентешів та варіння леквару.

«Нас запрошують на ці фестивалі з року в рік – це вкрай приємно, що наші області так тісно співпрацюють та протягом стількох років зуміли зберегти дружні стосунки», – додав пан Чаба.

Золтан Бабяк, голова Берегівської ОТГ розпочав свою промову зі слів: «У Геча завжди стається щось цікаве – якщо ми не їмо смачну ковбаску чи гурку, то насолоджуємося смаком сливового леквару». Навіть між цими двома фестивалями тут проводять безліч культурних заходів, які з радістю готові приймати гостей.

Голова Берегівської районної організації ГО «ТУКЗ – КМКС», Йожеф Шін розповів, що нарешті, після тривалої перерви знову є можливість організовувати та брати участь у цікавих фестивалях. Берегівщина знову стає центром фестивального та культурного життя краю, адже навіть протягом останніх тижнів тут провели не один цікавий захід.

«Це для нас дуже приємно, адже давні традиції та звичаї району маємо пам’ятати та ділитися з ними з наступними поколінням. ГО «ТУКЗ – КМКС» завжди підтримувала організацію культурних заходів, що змогли б поділитися цими традиціями, так відбуватиметься й надалі. Такі фестивалі зближують людей, тут знаходять нових друзів», – зазначив Йожеф Шін.

Після промови зі святкової сцени гостей розважали своїми виступами народні музичні та танцювальні колективи. Окрім того, всі охочі могли скуштувати смачний сливовий леквар, взяти участь у його приготуванні та навіть привезти смаколик додому.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах