117784
13:15 27.082021

На Берегівщині триває Закарпатський літній університет

Життя 3118

Закарпатський літній університет, який торік не вдалося провести через пандемію, цього року вже вп’яте проводять у селі Пийтерфолво Берегівського району. Захід, організований Закарпатським угорськомовним товариством студентів та молодих дослідників і Організацією закарпатських угорських аспірантів і докторантів «Momentum Doktorandus», триває з 25 до 28 серпня.

Під час урочистого відкриття організатори висловили сподівання, що кожен учасник Закарпатського літнього університету отримає корисний досвід та знання.

Захід відкрив заступник Державного секретаря з питань інновацій Тібор Гуйяш, який закликав присутніх молодих людей активно долучатися до громадського життя, а також до обміну досвідом, адже це дуже важливо та конструктивно. «Ми поставили собі за мету будувати майбутнє та створювати для цього відповідну основу», – наголосив політик. За його словами, угорський уряд докладає максимум зусиль, щоб молоді люди могли втілити свої плани та бути реалізованими.

«Літній університет – найкращий та найкорисніший захід для студентів вищих навчальних закладів, адже поруч із лекціями, дискусіями за круглим столом та іншими заняттями дає можливість для нових знайомств і гарного дозвілля», – зазначив, у свою чергу, консул Генерального консульства Угорщини у м. Ужгород Арон Чех.

Консул Генерального консульства Угорщини у м. Берегово Іштван Дєбнар висловив радість із приводу того, що цього року після пандемії є можливість зустрітися особисто під час літнього університету. «Уряд Угорщини вважає важливим та підтримує проведення подібних заходів, адже серед цілей національної політики створення можливостей для зустрічей молоді закордонних угорських громад посідає чільне місце, для чого літній університет – чудова нагода», – підкреслив консул.

«Для громадської роботи, мабуть, найважливіше – благословення», – зазначив директор із духовних питань Пийтерфолвівського реформатського ліцею Янош Шереш. Центральною темою його промови, зокрема, була національна молитва угорців. «Ми, угорці, маємо такий гімн, який від початку і до кінця – молитва», – зазначив пастор. За його словами, автор гімну просить Всевишнього благословити угорців прощенням, адже для людства прощення є найважливішим. «Поки в текстах гімнів інших народів присутні заклики до боротьби та атаки або вихваляння певних лідерів, а серед мелодій – марші, наш гімн – це молитва. В цьому він не схожий на жоден гімн світу», – підкреслив пастор реформатської церкви.

«Два роки тому, коли після 11 років перерви проведення Закарпатського літнього університету відновили, ми навіть не уявляли, як будемо радіти таким зустрічам, як нинішня, – наголосила голова Закарпатського угорськомовного товариства студентів та молодих дослідників Інгрід Леврінц. – Заходи, під час яких закарпатська молодь може розвиватися у професійному та духовному плані, – вкрай важливі. Адже для кожного студента важливо отримувати досвід, завдяки якому він може розвиватися. Також не менш важливим є налагоджувати нові дружні стосунки».

Представник Організації закарпатських угорських аспірантів і докторантів Норберт Бенце назвав відрадним те, що організатори відновили захід після пандемії. Він також побажав присутнім змістовних лекцій та гарного дозвілля.

Державний секретар Угорщини з питань молоді Жофія Рац, через зайнятість, не мала можливості бути присутньою особисто на заході, а також на обговореннях за круглим столом. Тож вона привітала присутніх через електронну платформу. «Минулий період став викликом для молоді. Одним із найважчих було працевлаштування. Через це уряд Угорщини із 1 січня 2022 року сплати вирішив звільнити осіб молодше 25 років від сплати податку на доходи фізичних осіб», – повідомила, серед іншого Держсекретар.

SD/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах