117645
17:42 24.082021

На Ужгородщині День святого Іштвана об’єднали із заходами для родин та дітей

Життя 2875

21 серпня в с. Палло Ужгородського району в саду місцевої греко-католицької церкви Товариство угорської культури Закарпаття (КМКС) спільно з трьома церковними громадами села організувало меморіальні заходи до Дня святого Іштвана та дозвілля для родин і дітей.

День святого Іштвана в Палло так проводять уже третій рік поспіль.

Пам’ять короля Іштвана цього дня спільно вшановують родини римо- та греко-католицької й реформатської громад села, де живе 370 людей. Затим усі разом проводять дозвілля, зокрема варять гуляш, а також грають у різноманітні ігри з дітьми.

У церкві богослужіння спільно відправили пастор реформатської церкви Міклош Боднар, римо-католицький священник Андраш Кващук і греко-католицький священник Янош Фюлоп. Представники духовенства наголосили, що розвивати державу та націю, іти правильним шляхом королю Іштвану допомогла його глибока віра в Бога.

«Те, що ми маємо понад тисячолітню історію в Карпатському басейні, сповнює нас неймовірною гордістю. Незважаючи на те, що на початку минулого століття Угорщину пошматували Тріаноном, незважаючи на те, що угорська нація зменшується, вона залишається сильною. Попри труднощі, сформувалася така сильна національна гордість, що може зберегти наш народ і в майбутньому», – наголосила голова Ужгородського районного осередку ТУКЗ-КМКС Лівія Балог.

За її словами, спадщина святого Іштвана має той самий зміст, що й заходи, започатковані три роки тому в Палло Товариством угорської культури Закарпаття та місцевими церковними громадами: це важливість угорської мови, сім’ї та християнської національної ідентичності. Якщо ці цінності будуть найважливішими в кожному угорському селі, тоді майбутньому угорської громади не загрожує і наступний виклик.

Староста села Шандор Молнар, у свою чергу, підкреслив, що 20 серпня – це свято збереження нації та її європейськості. «Одним із символів цього є новий хліб на столі. Бажаю, щоб він приніс мир, багатство, майбутнє, прожите у вірі та любові», – побажав староста села.

Як зазначила під час виступу голова місцевого осередку ТУКЗ-КМКС с. Палло Маргіта Керек, мабуть, ніколи ще єдність угорців не була настільки важливою, як сьогодні. А відтак подякувала всім, хто долучився до організації та проведення свята в селі.

Після спільного обіду діти стрибали на атракціонах, змагалися в перетягуванні каната, грали в різноманітні ігри. Малечу пригощали морозивом, кавунами. Завдяки спонсорам діти також отримали подарунки. Але найважливіше – це проведене спільно з громадою дозвілля.

Греко-католицький священник, який служить у Палло та в сусідніх селах Шишлівці й Галоч, розповів нашому виданню на правах господаря свята: «Палло – це невелике село, але водночас воно має дуже активну громаду. Члени нашого приходу є зразково об’єднаними. Католицьку церкву села спільно використовують греко- та римо-католицька громади. Це – гарний приклад згуртованості й толерантності. А нинішній захід, сподіваюся, ще більше зміцнить співпрацю та єдність невеликої громади, котра стає дедалі меншою. Минулого року це свято довелося скасувати через пандемію. Але гарний настрій та велика зацікавленість нині свідчать, що провести його цього року було правильним рішенням».

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах