117578
14:23 24.082021

У Берегові виступив Угорський державний оперний театр

Життя 3744

Амфітеатр «Арена Берегове» після карантинних обмежень знову прийняв глядачів. 22 серпня Угорський державний оперний театр (м. Будапешт) представив сценічну кантату «Карміна Бурана» композитора Карла Орфа. Захід приурочили до Дня заснування Угорської держави та 30-ї річниці Незалежності України.

Після виконання українського й угорського державних гімнів присутніх – глядачів і виконавців – як гордий представник культурних та музичних традицій міста привітав голова Берегівської міської територіальної громади Золтан Бабяк.

Затим Генеральний консул Угорщини в м. Берегові Матяш Сіладі нагадав про рішення уряду Угорщини 2014 року започаткувати програму «Караван культури» та про заходи, проведені з того часу в її рамках. Наголошуючи на економічному й культурному відновленні після пандемії, дипломат подякував виконавцям Угорського державного оперного театру, які після року вимушеної перерви знову завітали на Закарпаття. Щодо вистави «Карміна Бурана» Матяш Сіладі зазначив, що в ній ідеться про головні людські почуття.

Генеральний директор Угорського державного оперного театру Сільвестр Оковач, у свою чергу, розпочав промову зі сцени з гумористичних ноток. «Чим важче – тим цікавіше», – зазначив він, посилаючись на труднощі, пов’язані з перетином кордону, а також добиранням на місце виступу, зважаючи на велику кількість глядачів, які, прямуючи до амфітеатру, створили справжні затори на підходах до нього. Директор також згадав про виступи театру на Закарпатті в рамках програми «Караван культури», зокрема прем’єру оперети «Весела вдова» в Ужгороді, опери «Банк Бан» і «Ласло Гуняді» в Берегові у 2018 та 2019 роках. Щодо сценічної кантати «Карміна Бурана», написаної композитором Карлом Орфом у 1935–1936 роках, очільник оперного театру наголосив, що цей музичний твір залишається одним із найвідоміших у світі. За словами Сільвестра Оковача, це й не дивно, адже в його піснях відображені загальноєвропейські цінності, а також загальні людські емоції: кохання, радість, яку приносять весна, удача, гра, та, звичайно, насолода від вина.

Директор відзначив оновлення амфітеатру «Арена Берегове», якому посприяли Угорський державний оперний театр та уряд Угорщини.

Відтак Сільвестр Оковач повідомив, що в майбутньому їхній театр представить у Берегові оперу Золтана Кодая «Янош Гарі». А також запросив закарпатців відвідати нещодавно відреставрований зовні та зсередини Угорський державний оперний театр у Будапешті.

Після вітальних промов на сцені виступили оркестр та актори театру під керівництвом диригента Гергея Кешеяка.

Сценічна кантата «Карміна Бурана» складається з п’яти частин, кожна з яких містить кілька окремих вокальних та інструментальних номерів і присвячена розкриттю однієї поетичної теми. Композиційна структура значною мірою ґрунтується на ідеї обертання колеса Фортуни. У кожному розділі, а деколи й протягом одного номера воно повертається і на зміну щастю приходить сум, а замість надії – горе. Перша частина «O Fortuna» звучить також у кінці твору, символізуючи завершення кола і водночас його початок.

Зрештою про головну думку твору «Карміна Бурана» можна сказати, що він має одне послання: життя прекрасне, де б ми не жили, чи то в Україні, на Березі каналу Верке, чи десь в іншому куточку світу…

Іштван Матуз/Matúz István/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах