117476
22:21 20.082021

На Тячівщині відзначили День Святого Іштвана. Фото, відео

Життя 11311

20 серпня у смт Солотвино Тячівського району провели урочистості з нагоди відзначення Дня Святого Іштвана. Цього ж дня, у далекому 1000-му році коронували першого короля Угорщини – Святого Іштвана. Ця пам’ятна дата стала для угорців національним святом.

Король Іштван І є видатною особистістю, що назавжди закарбувалася в історії Угорщини. Саме він вважається засновником Угорської держави, людиною, що запровадила на цих землях християнство. Король справедливо та мудро правив протягом 38 років.

Цікаво, що відзначати святковим цей день оголосив Папа Римський Георгій VII після того, як у 1083 році король Іштван І був зарахований до лику святих. Спочатку свято було таким собі «королівським судним днем», коли до палац короля у Секешфегерварі могли прийти усі, хто чекав від нього допомоги у вирішенні спірних справ. Через декілька століть австро-угорська імператриця Марія-Терезія оголосила його офіційним національним святом.

З року в рік, члени угорської громади Закарпаття проводять святкові заходи та відзначають національне свято майже у всіх куточках краю. До святкування долучаються члени угорських громадських організацій, дипломатичних установ, духовенство.

Розпочали святкування у Солотвино з урочистого богослужіння у місцевому римо-католицькому костелі. На подвір’ї церкви спорудили святкову сцену, де гості мали нагоду сказати кілька слів, а юні таланти показати свої уміння.

Петер Ердеї, консул дипломатичної установи Угорщини в Берегові під час свого виступу зауважив, що Угорщина не просто так отримала свою віру, а завжди мала боротися за неї. А 20 серпня відзначають одне з найдавніших та найбільших свят, яке й стало початком для віри в майбутнє. Спочатку День Святого Іштвана відзначали як церковне свято, однак з плином історичних події це змінилося – його і забороняли, і знову відновлювали. Сьогодні 20 серпня – це свято незалежності та свободи – цінностей, які ніколи не дарували просто.

Зараз пам’ять про Святого Іштвана стала основою для найбільшого національного свята угорців. Саме цього дня в Угорщині проводять масштабні святкування, а завершують їх незабутнім феєрверком на березі Дунаю.

У свою чергу, голова Верхньотисянського осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» Йожеф Шарі розповів, що протягом останніх тижнів відбулося кілька цікавих заходів, які, в тій чи іншій мірі, були приурочені до проведення Дня Святого Іштвана.

«Це свято єдності, до відзначення якого угорська громада краю долучається щороку. Ми тут, бо пам’ятаємо, що саме король Іштван стояв у розбудови майбутнього великої християнської держави – Угорщини. Цей фундамент вистояв вже 1000 років, адже незалежно від війн та революцій держава сформувалася та вистояла у нелегкій боротьбі за незалежність», – додав пан Йожеф.

Тож після промов на сцені виступили музичні та танцювальні дарування, які  представили свою розважальну програму під угорські народні мотиви. Опісля присутні поклали вінки до пам’ятника Святому Іштвану, розташованого на території церкви.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах