117168
15:20 15.082021

У Виноградові відбулася презентація путівника-довідника про Закарпаття

Життя 3053

13 серпня у Виноградові представили путівник-довідник «Закарпаття угорськими очима» (Kárpátalja magyar szemmel). Його автори – угорські екскурсоводи, які працюють у краї й добре знають сільську місцевість, – угорською мовою ознайомлюють читача з усім регіоном. Передмову до книжки написав голова громадської спілки «Закарпатська угорська туристична рада» Андраш Мештер.

Презентація відбулася в штаб-квартирі місцевого осередку Товариства угорської культури Закарпаття (ТУКЗ-КМКС), де першим присутніх привітав редактор путівника Йосип Торпої. Після нього виступив заступник голови КМКС Йосип Борто, який зазначив, що Закарпаття – це регіон, багатий на природну красу та історичні пам’ятки. А відтак підкреслив, що тут поруч у мирі та злагоді понад тисячу років живуть представники різних національностей, і навіть тепер ніхто не в змозі налаштувати нас одне проти одного. Йосип Борто зауважив, що туристичний бум може відіграти важливу роль у розвитку Закарпаття. Політик також похвалив щойно представлений путівник, який, за його словами, стосується й багатьох закарпатських угорців, а його найважливішим завданням є підвищення обізнаності про наш край в Угорщині та залучення до нас туристів. Відтак Йосип Борто подякував Йосипу Торпої та його співавторам за написання книжки.

У свою чергу, той також подякував усім, хто надав професійну допомогу в підготовці видання. Зокрема розповів про народження книжки, про шість регіонів, згаданих у ній, історико-географічне тло, а також висловив сподівання, що україномовна версія буде опублікована вже в жовтні.

Генеральний консул Угорщини в м. Берегові Сіладі Матяш підкреслив туристичний характер путівника, виданого за підтримки Угорщини, і наголосив, що важливо ділитися знаннями з громадськістю, інформувати людей про визначні пам’ятки, які знаходяться тут.

Путівник був виданий на замовлення Закарпатської угорської туристичної ради за підтримки Іштвана Грежі, уповноваженого міністра, відповідального за розвиток співпраці області Саболч-Сатмар-Берег і Закарпаття, а також за координацію Програми розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну.

Джерело: Lajos Mihály/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах