117003
13:52 11.082021

У Чопі відбувся подячний молебень з нагоди ювілейної річниці реформатської церкви

Життя 3912

Реформатська громада м. Чопа відзначила 25-річчя будівництва та освячення своєї церкви подячним молебнем. Віряни вшанували також пам’ять померлого цього року декана-пастора Яноша Балога, котрий звів храм.

Молебень відслужив єпископ Закарпатської реформатської церкви Шандор Зан Фабіан.

«Ми зібралися тут сьогодні, щоб подякувати за цей притулок, який вдалося збудувати 25 років тому. І подякувати за слугу, який 25 років тому заклав наріжний камінь під будівництво та збудував не лише стіни, але й громаду, виконуючи волю Господа», – зазначив єпископ.

Шандор Зан Фабіан згадав також радянські часи, коли «нація жила в тіні фальшивих ідолів», коли церква ще не могла відбудувати свої храми, знищені наприкінці 1944 року. «Але і в тій антирелігійній системі в кожному населеному пункті існувало невелике ядро, декілька людей, котрі вважали важливими церкву, проведення богослужінь і наявність пасторів у громаді. Вважали важливими справи церкви та пропагування євангелія», – наголосив єпископ.

Аттіла Балог, декан Ужгородського округу Закарпатської реформатської церкви, провідний пастор чопської реформатської громади, у свою чергу, підкреслив: «З відстані 25 років ми дякуємо за тих, кого Бог закликав збудувати церкву, в кого через Всевишнього народилася ця думка в серці. Оскільки це дає Господь, це не стається саме по собі. Ми дякуємо за тих, хто почув тоді заклик Бога, за лідерів, пасторів, членів громади, багатьох з яких більше немає з нами. Ми збережемо пам’ять про них і не забудемо, що вони зробили для цієї громади, для того, аби вона нарешті мала нову власну церкву». Декан розповів про свого батька, який протягом 29 років був пастором чопської громади, дуже любив її, але насамперед щиро любив Господа.

Пасторка Вікторія Катона, що служить у Чопській реформатській церкві, розповіла про історію реформатської громади міста.

«У реформації Чопа значну роль відіграла сім’я Пожгаї. У місті спочатку була філія сусіднього Соломонівського округу реформатської церкви. Окремим округом Чоп став у 1642 році, тоді ж громада отримала парафіяльну ділянку й заклала фундамент кам’яної церкви. У 1875-му вона була побудована. Громада через фінансові труднощі змогла встановити дзвіницю лише в 1902 році. Під час Другої світової війни німецькі солдати використовували церкву як склад боєприпасів, з її вікон протягом тижнів тримали фронт, а потім, коли відступали, підірвали її. Однак громада, яка залишилася без храму, не відмовилася від своєї віри. Тоді євангельське послання лунало в будинках і сховищах для сіна. Пізніше двері своєї церкви перед громадою відчинили римо-католики. До 1996 року слово Боже звучало в католицькій церкві», – повідомила пасторка.

За її словами, преподобний Янош Балог написав листа з проханням допомогти в будівництві церкви тодішньому міністру оборони Угорщини Лайошу Фюру. Той не мав можливості надати фінансову підтримку, але посприяв, щоб преподобний зміг виступити на телебаченні та радію в Угорщині й закликати угорців світу об’єднати зусилля для вирішення цього питання. Саме тоді в Угорщині він познайомився з пастором Золтаном Асталошем, який відкрив там рахунок, а згодом частинами відправив зібрану суму в Чоп. Відтак багато в чому завдяки саме їй реформатська церква була зведена в центрі міста, поруч з угорською школою. Незабаром після Яноша Балога, 21 квітня 2021 року, пастор Золтан Асталош також помер, тому він не міг бути присутнім на цьому ювілеї. Після тривалого збору коштів, у 1992-му, заклали наріжний камінь під будівництво, а в серпні 1996-го церкву освятили. Дзвін для храму виготовив Міклош Гомбош із угорського міста Ерботтян. Наріжний камінь під парафіяльний дім поруч із церквою був закладений у 2000 році, будівництво залу конгрегації завершили у 2002-му, а будинок пастора – у 2004-му.

Відтак пасторка Вікторія Катона та доглядач церкви Тібор Крайнік вручили пам’ятні грамоти членам громади, пресвітерам, які брали участь у процесі будівництва церкви, зокрема Міклошу Нєште та Марії Чупик.

Після цього присутнім представили архівні фотографії про діяльність церковної громади. Крім того, Вікторія Катона розповіла про основні моменти з життя пастора, свого попередника. Янош Балог народився 20 квітня 1949 року в с. Велика Добронь. У 1989-му закінчив навчання в школі пасторів Закарпатської реформатської церкви і став пастором чотирьох громад. Згодом його призначили деканом Ужгородського округу Закарпатської реформатської церкви, на цій посаді він працював 8 років. Пастором Чопської реформатської громади був 29 років. 21 жовтня 2019-го вийшов на пенсію. Того ж року йому присвоїли звання почесного громадянина міста.

Під час урочистого заходу громаду привітали також заступник єпископа Закарпатської реформатської церкви Янош Гейдер, пастори Іштван Надь, Міклош Боднар і Тібор Симкович.

Голова Ужгородського районного осередку ТУКЗ-КМКС, очільниця місцевого осередку організації в м. Чопі Лівія Балог у своїй промові згадала події 25-річної давнини. «Нам є за що подякувати. Адже в цієї громади були сили, щоб не розкришитися, не втратити своєї християнської, національної ідентичності. Символічно й показово, що реформатську громаду, яка залишилися без церкви, прихистила римо-католицька й вони десятиліттями користувалися одним храмом, – наголосила Лівія Балог. – А ця церква, 25-річчя якої ми тепер відзначаємо, відіграватиме важливу роль у боротьбі з новою небезпекою, з ліберальними ідеалами. Тому що кожна церква – це бастіон понад тисячолітнього християнського минулого, яке тримало нашу націю в центрі Європи».

Декан Янош Балог як духовний наставник відіграв важливу роль і в житті міського голови Валерія Самардака. «Знаю, що мер, лідер будь-якого міста, держави повинен поважати всі народи, що живуть у його місті, області, країні. Повинен поважати всі релігійні громади, які служать і захищають. Янош Балог, наприклад, виявляв любов не лише до представників своєї громади, до тих, хто ходив у цю церкву, а до всіх, хто шанує Бога, своїх ближніх і своїх традицій».

Після пісень, виконаних церковним хором під керівництвом Еніки Мельник, відбулося відкриття меморіальної дошки декану-пастору Яношу Балогу, встановленої на стіні церкви.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
«Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»: презентація в УжНУ
15:57
В Ужгороді вночі з 25 на 26 квітня заплановано тимчасове призупинення водопостачання
15:46
Намагались переплисти Тису: на кордоні затримали групу ухилянтів
15:17
Занизивши митну вартість, українець на кордоні з Угорщиною «позбувся» трактора, вартістю 1,5 млн грн
15:03
У Мукачеві відбулася презентація книжки про туристичні маршрути Закарпаття
14:52
Пізнавальний захід для батьків і дітей «Сімейний фестиваль» пройшов в Ужгороді
13:23
У Іршаві молодиця вкрала у лікарні гроші, а ужгородець поцупив електроплиту та бензопилу
12:22
У суботу в Ужгороді можна буде вакцинуватися та отримати медичні послуги
12:12
Мукачівські боксери - Чемпіони Європи
11:55
На Тячівщині затримали зловмисника, який у стані спʼяніння викрав авто та скоїв на ньому дві аварії
11:41
Всі новини