116922
13:01 9.082021

«Хліб угорців»: в Угорщині зібрали пшеницю з усього Карпатського басейну

Життя 5186

На території Національного історико-меморіального парку «Опустасер» 6 серпня в урочистій атмосфері змішали зерно, зібране в Карпатському басейні в рамках традиційної акції «Хліб угорців – 15 мільйонів зерен пшениці».

Закарпаття на заході представляли голова ТУКЗ-КМКС Василь Брензович, голова Благодійного фонду Pro Agricultura Carpatica Ласло Гіді, член правління Фонду «Хліб угорців» від Закарпаття Бейло Надь, голова Спілки угорських підприємців Закарпаття Ласло Віраг та його заступник Пейтер Гусар.

Зібране фермерами «зерно єдності» перемелюють на борошно й напередодні угорського національного свята – Дня святого Іштвана – випікають хліб. Замішують його на воді, яку беруть у джерелі Чорної Тиси. Цього року закарпатці традиційно привезли воду з джерела.

Заступник очільника міністерства сільського господарства Угорщини Шандор Фаркаш під час заходу нагадав, що акція «Хліб угорців» була започаткована у 2011 році в м. Пейч, а згодом благородна справа об’єднала фермерів усього Карпатського басейну. За його словами, десять років тому вдалося зібрати 10 тонн пшениці, а тепер понад 1100 тонн, з яких можна виготовити майже 700 тонн борошна. Його роздадуть дитячим будинкам, малозабезпечним родинам та літнім людям.

Заступник міністра зазначив, що погода навесні була несприятливою для зернових, а через спекотне сухе літо збіжжя в багатьох місцях дозріло раніше, ніж очікувалося, що вплинуло на його кількість та якість. Водночас урожай озимої пшениці побив історичний рекорд: фермери Угорщини зібрали її понад 5 мільйонів тонн із 846 тисяч гектарів.

Віцеспікер угорського парламенту, очільник Національної асоціації аграріїв Угорщини Іштван Якаб наголосив, що за 11 років існування акції кількість зібраної пшениці зросла в сто разів і в рамках благодійної Програми «Хліб угорців – 15 мільйонів зерен пшениці» є можливість надати підтримку сотні тисяч людей. За його словами, долучаються до Програми фермери не лише з Карпатського басейну, але й Європи та навіть інших континентів.

Під час виступів наголошувалося, що Програма «Хліб угорців» стала національною подією, виявом єдності та солідарності. Звучали слова подяки всім фермерам, які долучилися до проведення доброчинної акції, що зблизила представників угорських громад усього Карпатського басейну.

Голова ТУКЗ-КМКС Василь Брензович, у свою чергу, наголосив: «Ця благородна ініціатива розвивалася на наших очах. Її започаткував професор Ласло Корінек у 2011 році, і ми одразу до неї долучилися. Закарпатські фермери завжди активно брали участь в акції, яка виражає єдність угорської нації, адже в співвідношенні з кількістю угорців на Закарпатті ми завжди надавали багато пшениці. Сподіваюся, так буде і цього року. Ця благородна ініціатива на сьогодні охоплює весь Карпатський басейн і навіть вийшла за його межі. Символічна програма на початку, тепер вона переросла у велику гуманітарну акцію. Я закликаю всіх закарпатських фермерів, незважаючи на слабший урожай цього року, пожертвувати пшеницю для цієї благородної мети!» – наголосив Василь Брензович.

У рамках культурної програми на заході виступив, зокрема, актор Закарпатського обласного угорського драматичного театру Аттіла Ференці, який продекламував вірші та виконав кілька пісень. Відтак на сцені виступили ансамбль Por та його танцювальний колектив, а також жіночий хор зі Словаччини.

На завершення заходу зібране для виготовлення «Хліба угорців» зерно освятили представники духовенства.

mti/dózsa, Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини