116919
11:36 9.082021

Як проходить підготовка до збирання озимих зернових культур на Закарпатті

Життя 3187

Фахівці відділу контролю в насінництві та розсадництві управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області провели нараду з представниками підприємств і організацій, а також органів самоврядування Берегівського району. Захід відбувся на базі Закарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН України.

Особливу увагу учасники зібрання приділили питанню  збирання урожаю як найбільш відповідальному періоду технології вирощування зернових культур. При цьому в.о. директора Закарпатської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН України  Ольга Матієга зауважила, що важливо зібрати увесь біологічний урожай без втрат  та зберегти його високі насіннєві, продовольчі і кормові якості при мінімальних затратах праці і коштів.

На нараді обговорили й основні вимоги щодо сертифікації насіння та садивного матеріалу в Україні, зупинилися на всіх етапах процедури її проведення, розглянули порядок видачі документів, що засвідчують сортові, посівні якості насіння, а також сортові та товарні якості садивного матеріалу. Окремо йшлося про  обіг насіння і садивного матеріалу, реалізація якого повинна відбуватися  тільки за умови наявності сертифікатів на сортову та посівну якість. Принагідно учасникам зібрання були надані конкретні роз’яснення про те, як уникнути підробок під час закупівлі насіння сільськогосподарських культур.

Фахівці ГУ ДПСС області наголосили також на  необхідності дотримання вимог законодавства у сфері охорони прав на сорти рослин.  Зауважувалося,  що найбільш поширеною правовою формою дозволу використання сортів рослин є ліцензійний договір, за яким власник сорту передає право на використання сорту іншій особі, котра бере на себе зобов’язання вносити ліцензіару обумовлені договором платежі і здійснювати інші дії. 

Водночас сільськогосподарським підприємцям нагадали, що відповідно до статті ст. 15 Закону України «Про насіння та садивний матеріал» насіння і садивний матеріал вводяться в обіг після їх сертифікації. Сертифікати можуть бути видані, якщо насіння або садивний матеріал належить до сорту, занесеного до Реєстру сортів рослин України.

Під час наради говорили й про вимоги до ГМО та порядок їх вивільнення у навколишнє природне середовище з метою апробації (випробовувань), а також про порядок державної реєстрації ГМО та встановлення обмеження щодо їх застосування. Не залишилися без уваги і питання, пов’язані з використанням  ГМО та вимогами щодо їх відстежуваності, ввезення та транзиту ГМО, транспортування, зберігання та утилізації. Зокрема, акцентувалось на відповідальності, передбаченій за порушення законодавства в галузі поводження з ГМО.

Серед інших питань,  винесених на обговорення, були процедура офіційного встановлення та підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів чи одного шкідливого організму. Така процедура проводиться за ініціативи суб’єкта господарювання відповідно до норм Порядку офіційного встановлення та підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів.

Також  присутнім  вказали на необхідність проведення навчання осіб, які працюють з пестицидами. Відповідно до державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» (ДСанПіН 8.8.1.2.001-98), до всіх видів робіт, пов’язаних із застосуванням пестицидів, робітники повинні допускатися за нарядом при наявності посвідчення про спеціальну підготовку, допуску на право здійснення з пестицидами і агрохімікатами та медичної книжки встановленого зразка. Всі роботи з пестицидами і протруєним насіннєвим матеріалом обов’язково реєструється в спеціальних журналах.

На завершення учасники наради мали змогу поспілкуватися, обмінятися думками і  поставити запитання фахівцям, передає Головне управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини